Level Up! – Pacman en Super Mario veroveren de Schouwburg

16/11/2015

De schouwburg van Kortrijk trok jong en oud aan met een gloednieuw concept.: een gameconcert. De sountrack van video games werden live tot leven gebracht door het orkest van Sint-Jan Marke. Om de sfeer compleet te maken kreeg het publiek de kans om op verschillende plaatsen in het gebouw zelf te gamen. Variërend van de oude klassiekers tot de nieuwste games had iedereen z'n handen vol. Ook vier games van de laatstejaars Digital Arts and Entertainment konden worden uitgetest.

DSC03150Een korte sketch met vier Pacman ghosts in de hoofdrol was het startschot voor een avond vol digital entertainment. Zij speelden even met de N64 controller op het podium, waarna het epische ‘Halo’ themalied het orkest introduceerde. Aftrappen deed het concert met de muziek van ‘007’. Met een projectiescherm achter het orkest zagen we de evolutie van de James Bond games doorheen de jaren.

Natuurlijk kan je niet iets organiseren rond video games zonder een ode te brengen aan de klassiekers. Zo kwam ‘Mario Bros’ helemaal tot zijn recht met een bijhorende sketch van Mario en Peach. Het eeuwenoude verhaal van Mario die Peach red kreeg een komieke twist toen Peach zelf haar held moest aanmoedigen om haar te redden.

Doorheen de verschillende game soundtracks bracht presentatrice Julie Delrue het publiek op de hoogte van de wereld rond games en muziek. Wist je bijvoorbeeld dat ‘Baba Yetu’ van ‘Civilization’ het eerste lied uit een game soundtrack was met een Grammy Award op zijn naam?

Net zoals de filmwereld heeft ook de gaming community zijn grote namen. Die blockbusters mochten natuurlijk niet ontbreken. De muziek van ‘Halo’, ‘Legend of Zelda’, ‘Battlefield 1942’ en ‘Skyrim’ kwam aan bod. En ja, ook ‘Star Wars’ passeerde de revue.

Het concert was geen avondje stilzitten en luisteren. Er was heel wat interactie en de organisatie moedigde iedereen aan om te tweeten, foto’s te nemen en de ervaring te delen. Als hoogtepunt van de avond mochten twee willekeurige gamers uit het publiek een wedstrijd ‘Unreal Tournament, Capture The Flag mode,’ spelen. Het orkest begeleidde hen met de bijpassende muziek.

Het muzikale pareltje van de avond was de ‘Howest Suite’. Dit is een nieuw en origineel muziekstuk, geschreven voor enkele projecten van de laatstejaarsstudenten Digital Arts and Entertainment. Dirigent Bart Feys componeerde een heuse suite waarin elk project en zijn unieke sfeer tot recht kwamen. De vier gekozen games (Sky Soldiers, Execute, Tide Runner en Goat of the Mountains) waren ook de hele avond te spelen in de foyer van de Schouwburg.

Om af te sluiten speelde het orkest het iconische deuntje van ‘Ghostbusters’. Met dit deuntje stevig in de oren geknoopt zat de gameavond erop. Een avond waar de perspectieven over games werden herzien. Hoeveel zouden mensen zouden thuis de console toch nog even opgestart hebben?

Klik hier voor de foto’s!

Géraldine Carrette

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.