‘Love Hurts’ podcast verkent het land van liefdesverdriet

18/05/2017

Iedereen heeft ooit wel eens liefdesverdriet gehad en iedereen heeft ooit wel eens met het idee gespeeld zich in te schrijven op een online datingsite (of een tinder-account aanmaken). Maar niet iedereen komt op het idee om over zijn liefdesleven een podcast te maken.

Lea Thau wou wel eens weten waarom ze al vier jaar single is. Het resultaat is een podcastserie over liefde en online dating die gelijkenissen vertoond met ‘Broken Flowers’, een film uit 2005. Daarin speelt Bill Murray een man die net door zijn vrouw verlaten is en een trip langs al zijn ex-vrouwen maakt om te weten wie de vrouw is van zijn buitenechtelijke zoon.

Bij Lea Thau is het verhaal nog een graadje erger: ze werd door haar verloofde verlaten toen ze zwanger was. Met een kind en heel veel twijfels over zichzelf en haar intuïtie ging ze vol goede moed terug de relatiemarkt op. Maar ze bleef vier jaar lang single: wat is er met haar aan de hand?

Liefde in tijden van internetdaten

Er zijn vier afleveringen en drie folluw-ups (één jaar later, twee jaar later) In de eerste podcast zoekt ze een man op die haar na één date niet meer heeft gecontacteerd. Gelukkig heeft hij een excuus: zijn vader was gestorven (en hij had iemand anders op het oog). Van internetdaten wordt je achterdochtig: waarom wordt ik afgewezen? Blijkbaar zijn de twee grootste excuses “ik voel het niet” en “de timing zit niet juist”. De kink in de kabel komen we te weten in de tweede podcast: een vriendin van Lea gaat op date met de man die haar had gedumpt na één date. Met als gevolg: een boze mail met het dreigement niet meer met een vriendin van haar te daten.

Love coach

In de derde podcast gaat ze op zoek naar goede raad bij twee experten. De love coach vertellen haar dat mannen in een hiërachie functioneren en vrouwen in een cirkel. Daarom zijn mannen zijn gehaaide autoverkopers die hun zwakkere punten moeiteloos kunnen verbergen. En wie een man bij zich wil houden moet hem 100% steunen in zijn passie. De schrijfster van een boek over datende singles geeft haar een tip voor betere dates: niet enkel je positieve kanten belichten op de eerste date. In de laatste aflevering worden de rollen omgekeerd en gaat Lea de man opzoeken die ze zelf heeft gedumpt.

De vloek van de single

De vloek van online dating is de overvloed aan keuzemogelijkheden. De vloek van de single kan je het ook noemen. Of de vloek van onze tijd: te veel keuze en te weinig tijd om te kiezen. Single zijn – zeker op latere leeftijd – is  voortdurend vechten tegen het gevoel een loser te zijn. Wie single is ziet alleen het perfecte plaatje bij andere gezinnen en vraagt zich af waarom dit lot hem of haar niet beschoren is. Volgens Lea Thau staat een vrouw die geen man kan krijgen helemaal onderaan op de sociale ladder. In hetzelfde jaar waarin de ‘Love Hurts’ podcast begon kwam ook ‘The Lobster’ uit in de cinemazaal. Het vertelt het absurde verhaal van een samenleving waarin mensen die single zijn verplicht worden in een dier te veranderen. Dezelfde thematiek, maar een ietsje andere uitwerking. Maar het toont aan dat de single in onze maatschappij zich soms als opgejaagd wild voelt. Wij worden iemand in de maatschappij door keuzes te maken. Uitstelgedrag wordt niet op prijs gesteld.

Privacy

Strangers No more, zo noemt de facebook community rond de podcast. Door haar leed te delen wil de maakster van deze podcast verbondenheid creeëren tussen gekwetste mensen. ‘Great Things come from Bad Relationships’. Maar gaat Lea Thau niet over de lijn met deze podcasts? Privacy is over het algemeen een probleem bij egodocumenten. Je kan ook zeggen dat ze zichzelf in gevaar heeft gebracht. Wie wil er nog op date met iemand die je later in je blootje zal zetten voor heel de wereld? Zeker nu iedereen voor hij op date gaat de naam van zijn date op Google intikt. Hoe het ook zij, deze podcast zal niemand koud laten…

Dieter Stockman

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.