Luchtvervuiling in Kortrijk nog erger dan gedacht

22/01/2018

Op verschillende plaatsen in Kortrijk wordt de Europese grens voor stikstofdioxide overschreden. Dat schrijft Het Laatste Nieuws op basis van nieuwe kaarten van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO).

Nieuwe kaarten

Vooral ter hoogte van de E17 en de invalswegen zoals de Gentsesteenweg scoort Kortrijk slecht. De Europese grenswaarde voor stikstofdioxide van 40 microgram per kubieke meter wordt op die plaatsen ruim overschreden, met soms pieken tot boven 50 microgram. Volgens de nieuwe kaarten treft de luchtvervuiling ook het centrum van Kortrijk

(lees verder onder foto)

Weg met diesel?

De uitstoot van dieselwagens is een van de belangrijke oorzaken van de te hoge concentraties aan stikstofdioxide. “Mogelijke gevolgen zijn irritatie aan ogen, neus en keel, longirritatie en een verminderde longfunctie. Verder is er binnen de gebieden met een te hoge concentratie een grotere kans op astma-aanvallen en een verhoging van het aantal ziekenhuisopnames door klachten aan de luchtwegen”, zegt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL).

Maatregelen stadsbestuur

De stad Kortrijk neemt verschillende maatregelen om de luchtvervuiling tegen te gaan. “We kopen binnenkort een kwaliteitsvol mobiel meettoestel aan. Om de locaties waar de luchtkwaliteit het slechtst is, nog beter in kaart te brengen. Het toestel zal in een beurtensysteem in verschillende straten meten, over alle seizoenen heen”, zegt schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn (SP.A) aan Het Laatste Nieuws. “Meer groen in de stad helpt ook. Groen neemt fijn stof en stikstofdioxide op. Ik pleit verder voor een verlaging van de maximumsnelheid van 120 naar 90 kilometer per uur op de E17, tussen de op- en afrittencomplexen Kortrijk-Oost en Kortrijk-Zuid.”

Verandering begint bij jezelf

Iedereen kan zijn steentje bijdragen om de luchtvervuiling tegen te gaan. Laat bijvoorbeeld eens vaker de auto thuis en neem de fiets of openbaar vervoer om boodschappen te doen. Daarnaast is het misschien geen slecht idee om eens jouw (groen) stroomverbruik onder de loep te nemen of meer lokale producten te kopen. Het is een cliché, maar alle kleine beetjes helpen. 

 

Thomas Herrero

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.