Matthias (33) is beste freestyle rapper van het land

30/05/2018

Op vrijdag 25 mei vond opnieuw het Belgisch kampioenschap freestyle rappen plaats, onder de naam ‘End of the Weak Belgium’. Daar ging de oudste deelnemer Matthias Debosschere (33) lopen met de titel van Belgisch kampioen.  Zo volgt hij Lowie D’haeselere alias LowG op. Wat maakt dit nu zo speciaal? Wel, Matthias komt net als LowG uit Zuid-West-Vlaanderen, meer bepaald uit Kortrijk!

Parijs

Jaarlijks organiseert End of the Weak Belgium doorheen heel België verschillende voorrondes, waarin ze op zoek gaan naar de beste MC van ons land. Matthias, beter bekend als Xspans was een van de kandidaten en hij was dan nog eens de oudste ook, met z’n 33 jaar. Die jarenlange ervaring heeft alleszins z’n vruchten afgeworpen, aangezien hij het in de finale haalde tegen Max V (Luik), T-loc (Gent), Pymp (Charleroi) en Coi (Brussel). Als Belgisch kampioen mag hij in oktober ons land gaan vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap in Parijs.

West-Vlaanderen ten top!

De West-Vlaamse voorronde vond plaats op vrijdag 11 mei in De Stroate, waar Matthias de enige twee andere Nederlandstalige kandidaten van 2017, LowG en Siebrand, achter zich liet. Op die manier kwalificeerde hij zich voor het BK. Het was al de tweede keer dat de hiphopacademie de West-Vlaamse voorronde naar Kortrijk bracht. Vorig jaar vond er in onze stad geen voorronde plaats, maar toen werden de Gentse en Antwerpse voorronde wel respectievelijk gewonnen door De Stroate-leden Siebrand en LowG.

Nu Matthias gewonnen is, is de Belgische kampioen voor het tweede jaar op rij wel een rasechte West-Vlaming! Er moet blijkbaar toch iets speciaals zitten in de Leie.

Jaren ervaring

Z’n overwinning is grotendeels te danken aan de ervaring die hij al heeft opgelopen tijdens de afgelopen jaren. Zo was hij vroeger actief bij onder meer de rapgroep Rijmtechniekers, waarmee hij twee cd’s op de markt bracht en door het land tourde. Een ander rapcollectief waar hij deel van uitmaakte, was Het Verdikt, een groep met een rapper uit iedere Vlaamse provincie. In 2011 werd Matthias ook bekend als ‘Vulle Pé’ en hij werd nog eens frontman ook, van de Kortrijkse hiphopband M’nB’s.

In het dagelijks leven kan je Xspans terugvinden in de Kringloopwinkel, waar hij vormingsmedewerker is. Thuis is hij trotse papa van twee kinderen.

Picture by Carole

Jelle Hackx

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.