Meer dan 1.000 bezoekers vinden weg naar Street Art Museum

30/09/2019

Sinds eind augustus kan je in Atelier Kortrijk langs de Groeningestraat het Street Art Museum (S.A.M.) bezoeken. Het gaat om een project van streetartvereniging Artkor in samenwerking met hiphopacademie De Stroate waarbij 22 graffitikunstenaars enkele lege kamers van een voormalig rusthuis onder handen hebben genomen. “We hebben al 1.334 bezoekers over de vloer gekregen”, aldus Siebrand Craeynest, projectmedewerker bij De Stroate.

Jong en oud

Het S.A.M. was van het begin tot het einde “We hebben het nogal low-budget aangepakt. Graffiti kost meestal redelijk wat geld en veel vrijwilligers brachten hun eigen materiaal mee, wat niet vanzelfsprekend is”, vertelt Siebrand. “Gelukkig kwamen veel mensen helpen en zat de sfeer ook goed. Het was heel plezant om zowel jonge als oudere mensen te zien samenwerken.” Doordat sommige kunstenaars het project moesten combineren met een voltijdse job of opleiding, nam het hele werk acht maanden in beslag.

Voor het volk, door het volk

De groep van graffitikunstenaars die meegewerkt hebben aan het S.A.M., is heel divers. Er zaten enkele professionals tussen zoals de Fransman Benjamin Duquenne en de Belgische artiesten Adrien Roubens en Benjamin Hendlisz. Maar er waren ook veel kunstenaars bij die nog nooit eerder graffitikunst hadden gemaakt. “Ook wie minder ervaren was, maakte heel mooie graffiti. Echt machtig om te zien”, aldus Craeynest.

Wat na het S.A.M.?

Het museum is nog tot en met 11 november te bezoeken. Wat er daarna gebeurt met de graffitikunst, is nog niet duidelijk. Siebrand Craeynest: “Oorspronkelijk was het de bedoeling om iedere zes maanden nieuwe muurschilderingen te maken, maar het duurde acht maanden om dit eerste project te beëindigen. We zullen samen met de jongerenwerking nog bekijken wat in de toekomst haalbaar is.”

Neem een kijkje in het Street Art Museum dankzij Skumic! De West-Vlaamse hiphopartiest blikte er zijn laatste muziekvideo in, goed voor meer dan 17.000 weergaves.

Meer info via samkortrijk.wixsite.com/samkortrijk.

Pics by De Stroate

LEES OOK

Lennert Suykerbuyk & Oussama Achir

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.