Memento Woordfestival 2020 kan toch plaatsvinden

28/09/2020

Het woordfestival van Kortrijk zou oorspronkelijk doorgaan in maart. Ook zij hebben hun plannen moeten opbergen door de COVID-19-uitbraak. Maar uitstel was in dit geval geen afstel. De vijfde editie zal toch kunnen plaatsvinden, niet in één weekend maar verspreid over vier dagen in oktober en november. 

Een kortstondig, light-evenement wilden ze er absoluut niet van maken. In de plaats komt er een volwaardig Memento, uitgewaaierd over het hele najaar. Curator van dienst is nog steeds Anneleen Van Offel, Letterzetter en stadsdichter van Kortrijk. Om het evenement coronaproof te houden, is er gekozen voor een combinatie van fysieke en online evenementen.

Op 9 oktober gaat het festival van start met De Schrijfwijzen, een online-editie van Het Groot Dictee, heruitgevonden. De bibliotheken testen er je kennis van de Nederlandse taal. Het dictee telt drie rondes: een traditioneel dictee, een multiple choice en een spellingbee. Om 20 uur start de avond en dat niet alleen in Kortrijk, maar simultaan in meer dan 100 bibs over heel Vlaanderen en Brussel. Per bibliotheek wordt één winnaar gekroond. Deelnemen is bovendien gratis! Wie het dictee zal voorlezen, blijft nog even een verrassing.

De dag nadien is er het auteursprogramma in Boekenhuis Theoria met de festivalambassadeurs. Op 10 oktober kan je in gesprek gaan met auteursduo’s, waarbij een auteur met meerdere publicaties gekoppeld wordt aan een debuterend auteur. Deze gesprekken worden afgewisseld met interventies van mensen uit het collectief van de Letterzetter. Dit event kan je ook online volgen. Onder andere Peter Verhelst, Siel Verhanneman, Valerie Tack en Christophe Vekeman passeren de revue.

Op 20 oktober staat een crossover literaire avond op het programma. In de Schouwburg brengen verschillende kunstenaars een echo van de woordroutes die op vrijdag 20 maart de stad hadden moeten doorkruisen. Beeldende kunst, literatuur en muziek ontmoeten elkaar op het podium met optredens van onder andere Peter Verhelst, Johan Tahon, Asha Karami, Bram Terryn en Siel Verhanneman.

De documentaire Land Without Border wordt op 20 november gescreend in de Budascoop. De documentaire is gebaseerd op een boek van Nir Baram. Met hem gaat Midden-Oostenexpert Brigitte Herremans achteraf ook in gesprek. Dat gesprek zal wel via videoconferentie plaatsvinden, door de huidige reisrestricties. Festivalcurator Anneleen Van Offel stelt ook haar debuutroman Hier is alles veilig voor, een verhaal dat zich afspeelt in Israël/Palestina. Dit evenement kan je ook online volgen. (Tip: lees onze recensie van dat boek hier!)

Tenslotte stellen Bram Terryn en en Thomas Jacques, twee kunstenaars uit het collectief, hun installatieportret Weerklank 21.03 voor in de bib. Van 21 november tot 17 december kan je die installatie in de Kortrijkse bibliotheek gratis bezoeken. Volgend jaar kan hopelijk opnieuw een normale editie van het festival doorgaan. Het thema van die editie kunnen we alvast verklappen. Dat wordt: verdwalen.

Meer info, tickets en het programma vind je op de website van Memento.

Lees ook:

Quindo Redactie

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.