Mensen Onderweg – project rond mensen op de vlucht

01/10/2020

Van 17 september tot 6 december gaan een hele reeks optredens, voorstellingen, films en lezingen door in OC Marke met als thema ‘mensen op de vlucht’. De verschillende activiteiten zijn er vooral op gericht om een positief verhaal te brengen rond vluchtelingen.

De focus van de activiteiten ligt dus niet op de slechte situatie in het land van vertrek, noch op de politieke discussie langs hier. De activiteiten draaien rond mensen op de vlucht (van hun thuisland tot België), die nu nog steeds ‘onderweg zijn’ om een plaats te vinden in onze maatschappij. Getuigenissen, kennis en ervaringen worden gedeeld via muziek, voordrachten, film en theater op het podium, maar ook via allerlei workshops.

Le Ravage d’Ali Baba – een multimediale voorstelling

Le Ravage d’Ali Baba is een multimediale voorstelling over mensen op de vlucht, waar muziek en beeld samenkomen. Bezieler van het project is Simon Plancke. Hij trok met Hendrik Lasure (SCHNTZL, An Pierlé Quartet), Thijs Troch (Hypochristmutreefuzz) en Elias Devoldere (Nordmann, Hypochristmutreefuzz) naar vluchtelingenkampen in onder andere Brussel en Duinkerke. De verhalen van de mensen die ze daar aantroffen vormen de basis van de muziek. Filmmaakster Lisa Tahon verzorgde de beelden die met de muziek gepaard gaan.

Dinsdag 13 oktober – 20u – OC Marke

Lezing: Jens Franssen – Vluchten voor oorlog en chaos in het Midden-Oosten

Jens Franssen is bekend als journalist bij de buitenlandredactie van VRT NWS. De afgelopen jaren trok hij geregeld naar conflictgebieden in het Midden-Oosten waar hij vluchtelingenkampen bezocht. Onder andere in Syrië, Irak, Turkije en Afghanistan praatte hij met mensen die zijn teruggestuurd of nog naar Europa wilden vluchten. Op zijn lezing, bespreekt Franssen de huidige (geopolitieke) situatie en deelt hij persoonlijke ervaringen en getuigenissen van de vluchtelingen die hij ontmoette.

Woensdag 18 november – 20u – OC Marke

Fototentoonstelling: Abdulazez Dukhan 

Abdulazez Dukhan was nauwelijks 12 toen de burgeroorlog in Syrië losbrak. Drie jaar na die uitbraak was er voor zijn gezin geen andere optie dan vluchten. Eerst trokken ze naar Turkije. Wanneer de situatie daar onhoudbaar werd, gingen ze in 2016 verder naar Griekenland. Daar kreeg hij van een vrijwilliger een fototoestel. Sinds dat moment fotografeert hij en probeert hij vluchtelingen anders af te beelden dan hoe ze in de Europese media worden geportretteerd. Zo wil hij misvattingen, angst, vooroordelen en haat tegenover vluchtelingen de wereld uit te hulpen. Meer info.

Van 17 september tot 13 oktober – OC Marke

Filmvertoning: La Bestia del Clima

Tegen 2050 wordt verwacht dat er zo’n 200 miljoen klimaatvluchtelingen zullen zijn. Sinds 2008 slaan jaarlijks gemiddeld 26,4 miljoen mensen op de vlucht door overstromingen, windstormen, aardbevingen of droogtes. Twee broers Lennert en Quinten Prinsen brachten onder de naam Ecoprins die gigantische stroom aan klimaatvluchtelingen in beeld. Voor hun film, La Bestia del Clima, trokken ze naar de Dry Corridor om er de relatie tussen voedselonzekerheid en migratie bloot te leggen.

Maandag 12 oktober – 20:15u – Budascoop

Ook de vluchtwijzers van Sien Demuynck krijgen een plaatsje in het project. Daarover spraken we Sien vorig jaar. Beluister dat interview hieronder! Benieuwd naar wat nog precies op het programma staat? Alle voorstellingen en concrete informatie vind je op de website.

Lees ook:

Quindo Redactie

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.