Met deze 5 tips loopt jouw academiejaar (alsnog) goed af

04/11/2019

Aan alle studenten die goed bezig zijn, proficiat. Aan alle studenten die wel wat hulp kunnen gebruiken, hier zijn enkele goede voornemens om jezelf te herpakken onder het motto 'waar een wil is, is een weg'.

Kom (op tijd) naar de lessen

Wil je een ‘smile’ toveren op het gezicht van je docenten? Kom dan op tijd naar de lessen. Wees er maar zeker van dat ze die stiptheid zullen opmerken en dat komt van pas bij evaluaties. Plus, jouw notities zijn des te interessanter als je van bij het begin van de les aanwezig bent. Zijn er eigenlijk nadelen van stipt aanwezig zijn? Wij kunnen maar eentje bedenken: vroeg opstaan.

Maak nieuwe vrienden

Er zijn verschillende redenen waarom een vriendenkring in jouw opleiding je geen windeieren legt. Lees: je hebt ze nodig om het academiejaar heelhuids te overleven. Of het nu in het kader is van een groepswerk of van je eeuwige zoektocht naar notities, het kan geen kwaad om een handvol medestudenten te kennen. Als je het wat moeilijk hebt om vrienden te maken, dan is een studentenclub misschien iets voor jou?

Zorg ervoor dat je ordelijk werkt

Wat is het geheim van studenten die bijna nooit herexamens hebben? Structuur, structuur én structuur. Elk jaar zijn er studenten die samenvattingen niet meer terugvinden, computers die crashen (zonder dat er ooit een back-up gemaakt werd) en agenda’s die niet up-to-date zijn, met alle gevolgen van dien. Probeer zo’n situaties te vermijden door alle documenten goed bij te houden, gebruik te maken van opslagruimte in de cloud of pakweg een goeie oude klasseur. We sluiten deze alinea graag af met een bekende uitspraak van de Britse ex-parlementsvoorzitter John Bercow: “Order, order!”

Laat je niet afschrikken door wat docenten zeggen

Geloof het of niet, docenten zijn er in de eerste plaats om je te helpen. Soms gebeurt het dat ze iets zeggen zoals: “Als je zo verder doet, zal je er niet geraken.” Dit kan heel demotiverend werken. Onthoud vooral dat docenten zoiets zeggen omdat ze eigenlijk het beste met je voorhebben.

Work hard, play hard

Na al het harde werk moet je jezelf belonen, dat is nu eenmaal een gouden regel. De boog kan niet altijd gespannen staan. Een biertje in ‘t Straatje is op zulke momenten meer dan een goed idee. Het is immers belangrijk dat je een goede balans vindt tussen studeren en ontspannen. Dit is misschien zelfs de belangrijkste tip van allemaal. Je bent tenslotte maar één keer student, dus geniet ervan!

LEES OOK

Robbe De Vlieger

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.