Met een oldtimer naar Kaapstad voor het goede doel

26/11/2019

Met een oldtimer 22.000 kilometer rijden van Kortrijk naar Kaapstad in Zuid-Afrika voor het goede doel. Voor Bram Laperre (25) uit Wevelgem is het een droom die uitkomt. Hij omringt zich met een warm gezelschap dat bestaat uit Jelle Lapere, de Canadese Erika Stacey, Fien Vandendriessche en zijn oudere broer Sander Laperre. Met het initiatief ‘Surf Africa – Kortrijk to Cape Town’ willen de jongeren de zelfmoordlijn steunen.

De Wevelgemnaar heeft al ervaring met reizen in Afrika. Als voormalig student journalistiek liep hij stage in Zambia. “Ik ben altijd al gefascineerd geweest door Afrika. Als zestienjarige ging ik er twee weken op reis. Voor mij was dat de trigger om meer te weten te komen over dit continent. Later ging ik drie maanden stage lopen bij een radiostation in Zambia. Ik heb er mijn hart verloren.”

Reisblog

Om het thuisfront op de hoogte te houden, doet Bram beroep op zijn eerdere ervaringen als student journalistiek. “Ik wil op een ongedwongen manier Afrika tonen aan de buitenwereld zoals het echt is. Veel mensen hebben een verkeerd beeld over Afrika en beseffen niet dat het een heel divers continent is. Ik hoop alvast dat mijn publiek aan de hand van mijn reisblog en sociale media een beetje wegwijs raakt in het prachtige Afrika”, aldus Laperre.

Droomreis 

Bram koestert al drie jaar de droom om een lange reis te maken, maar medereizigers vinden bleek geen evidentie. “Mensen in mijn omgeving stonden niet meteen te springen om mee te gaan, dus besloot ik om mijn reisplannen op Lonely Planet te plaatsen. Dat is een website waar je terecht kunt met vragen over reizen en toerisme. Daar hoopte ik een reisgenoot te vinden, en dat is me ook gelukt! Ik kreeg meer bepaald een reactie van Erika Stacey, een Canadese, die ook een avontuurlijke rondreis wil maken in Afrika.”

Nadat de Wevelgemnaar zijn reisplannen bekendmaakte op Facebook, kwamen er nog meer reacties binnen. Laperre: “Toen grapte mijn broer Sander, die automecanicien is, over het feit dat we nergens zouden geraken zonder iemand met de nodige autokennis. En plots zei hij dat hij me graag de eerste twee maanden wil vergezellen. En Jelle Lapere, een vriend van me die ook graag wat avontuur lust, sprong ook mee op de kar.” Ook Fien Vandendriessche is van plan om aan te sluiten, drie maanden na het vertrek op 18 januari. Als wereldreiziger in hart en nieren is ze na de trip naar Kaapstad zelfs niet meteen van plan om naar huis terug te keren.

(lees verder onder de Facebookpost)

CREW = COMPLEET!Om ons gemiddeld YOLO-gehalte nog een beetje op te krikken komt Vdd Fien na een goeie 3 maanden…

Geplaatst door Surf Africa – Kortrijk to Cape Town op Dinsdag 5 november 2019

 

Let’s go surfing!

Bij het uitstippelen van de route ging Bram op zoek naar een manier om tijdens zijn avontuur af en toe te surfen, zijn nieuwe hobby. “Ik ben onlangs beginnen surfen, dus een route langs de westkust lijkt me ideaal”, legt Bram uit. “Oorspronkelijk was ik niet van plan om er een surftrip van te maken. Maar wanneer de golven verschijnen, pik ik die graag mee. Deze zomer leerde ik surfen en ik hoop nog meer ervaring op te kunnen doen in Afrika.” Vandaar ook de naam ‘Surf Africa – Kortrijk to Cape Town’.

“Het verlies van mijn vader deed me inzien dat ik meer moet genieten van het leven”

Het team achter Surf Africa koppelt de reis aan een actie voor het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ). Laperre: “Tien jaar geleden verloren mijn broer en ik onze vader toen hij uit het leven stapte. Dat was voor mij een signaal dat ik meer van het leven moet genieten. Daarom onderneem ik deze avontuurlijke reis. Ik wil mijn reis ook graag koppelen aan De Warmste Week. Het leek me een evidentie om het CPZ te steunen. Die organisatie levert belangrijk werk. België is nog steeds een van de koplopers wat zelfmoord betreft. En dat terwijl we hier alles hebben om gelukkig te kunnen zijn. Dat is ook waar ik de link met Afrika leg, die mensen hebben veel minder dan ons, maar weten het geluk te vinden in de kleine dingen.”

Tom Dinneweth, stafmedewerker bij het CPZ, moedigt dergelijke initiatieven aan. Het centrum is een vzw met als basisdoelstelling het voorkomen van zelfdoding. Met de Zelfmoordlijn 1813 is de organisatie toegankelijk voor iedereen met donkere gedachten. Het is voor het CPZ heel belangrijk om, naast de Vlaamse subsidies, steun te ontvangen van externen. Dinneweth: “Lokale initiatieven maken vaak veel verhalen los, en hoe opener er gepraat wordt over mentale problemen, hoe beter. Vaak kan een dergelijke actie ook een mooie rol spelen in het verwerkingsproces.”

Op zaterdag 7 december organiseren Bram en zijn kompanen alvast een spaghettiavond in feestzaal Las Palmas in Gullegem. De ene helft van de opbrengst gaat rechtstreeks naar het Centrum ter Preventie van Zelfdoding, de andere helft is voor de rondreis zelf. Daarnaast is het viertal van plan om sokken met het logo van Surf Africa te verkopen.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Pics by Jelle Lapere

LEES OOK

Tibo Haedens

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.