Nieuwe Kortrijkse moskee loopt vertraging op

23/01/2018

De verhuis van de moskee Atakwa naar de Bio-Planet-site wordt opnieuw uitgesteld, omdat het nieuwe gebouw van de biosupermarkt nog niet klaar is. Dat zegt Yassin El Attar, woordvoerder van de Islamitische en Culturele Vereniging Kortrijk.

‘Timing blijft koffiedik kijken’

De moslimvereniging kondigde al in 2015 de verhuis van de moskee naar de Brugsesteenweg aan, maar de plannen lopen keer op keer vertraging op. “De precieze timing blijft op dit moment koffiedik kijken, we zijn afhankelijk van de vorderingen die Bio-Planet maakt in hun verhuisplannen”, vertelt Yassin El Attar. “We kijken alleszins enorm uit naar onze nieuwe moskee, die eigenlijk een islamitisch cultureel centrum is. Het gebouw is meer dan een gebedsplaats alleen. Er zal ook plaats zijn voor verenigingen uit de buurt en voor verschillende workshops.”

Erkenning

“Los van de verhuis willen we de moskee zo snel mogelijk laten erkennen door de Vlaamse regering“, zegt Yassin El Attar. De moskee kreeg in 2009 een negatief advies van de staatsveiligheid en is nog altijd niet erkend door de Vlaamse overheid. “Ons dossier is zo goed als klaar. Het is nu wachten op het nieuwe kader van minister Homans”, aldus Yassin El Attar. 

Petitie

Eind oktober lanceerde Vlaams Belang een petitie tegen de komst van de moskee. In totaal tekenden 1.964 mensen de petitie ‘Geen megamoskee in Kortrijk’. De partij zet vraagtekens bij de leefbaarheid van de buurt door de nieuwe moskee. “We hebben zelf enkele studies uitgevoerd waaruit blijkt dat de buurt geen hinder zal ondervinden van onze komst. Er gaan nu meer mensen naar de Bio-Planet dan dat er mensen naar het centrum zullen komen”, vertelt Yassin El Attar. “Het drukste moment is het vrijdaggebed om 13.00 uur. De stewards die we daarvoor nu inzetten in de Stasegemsestraat, nemen we mee naar de Brugsesteenweg. Net zoals onze initiatieven om het openbaar vervoer te promoten.”

Thomas Herrero

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.