Nimblicity combineert parkour met sociale doelen

30/11/2018

Kortrijkzaan Robbe Colman is sinds augustus bezig om jongeren niet alleen met parkour te laten kennismaken maar ook met zichzelf. Bedrijven of organisaties kunnen Colman en zijn collega’s inhuren om workshops te organiseren, maar het hoofddoel blijft altijd het sociale aspect.

Colman startte acht jaar geleden zelf met parkour, nadat hij op YouTube kennismaakte met de sport. “In het begin deed ik gewoon na wat ik op die filmpjes zag, maar eigenlijk was ik toen best gevaarlijk bezig. Gaandeweg leerde ik mensen kennen uit de community die me tips gaven. Zo ontdekte ik dat de sport in de praktijk nogal verschilt van wat je in die filmpjes ziet. Nadat ik me een paar jaar verdiepte in de sport, richtte ik samen met enkele vrijwilligers een club op waar we de basis van parkour aanleerden. Dat deed ik na mijn studies sociaal werk, en ik besefte al gauw dat je parkour, en ook sport in het algemeen, perfect kunt gebruiken om sociale doelstellingen te verwezenlijken. Zo is het idee van Nimblicity ontstaan.”

Parkour en freerunning ineen

Nimblicity vertrekt vanuit de sporten parkour en freerunning. Het doel van deze sporten is om jezelf op een zo creatief mogelijke manier door de publieke ruimte te begeven. Alles kan, niets moet, zolang het veilig blijft natuurlijk. “Vaak ziet het er spectaculair en gevaarlijk uit, maar eigenlijk is het veel veiliger dan een contactsport. Alles draait om het goed inschatten van jezelf en de omgeving. Dan beperk je alle risico’s. We zijn tegen roekeloosheid, we besteden in onze sessies ook veel aandacht aan dat aspect.”

“Mensen fysiek en mentaal versterken”

Bij Nimblicity draait het om meer dan sporten alleen. ““We werken hoofdzakelijk samen met kansengroepen, mensen die vervreemd zijn van de samenleving. Door onze sessies proberen we die mensen zowel fysiek als mentaal te versterken”, aldus Colman. “Onze sociale pijler heeft eigenlijk als doel om mensen terug te verbinden met de buitenwereld. Bijvoorbeeld bij druggebruikers die aan het afkicken zijn, bieden wij een eerste stap aan om zich weer te integreren in de sociale werkelijkheid. De oefeningen hangen wel sterk af van de doelgroep. Mensen die opnieuw sociaal sterker moeten worden laten we vaak samenwerken, maar we proberen ook een zo persoonlijk mogelijke begeleiding aan te bieden.”

(lees verder onder de video)

Nimblicity van Kortrijkzaan Robbe Colman combineert parkour met sociale doelen, check et ut ↪️ bit.ly/2PcYBUi 🏃👊

Geplaatst door Quindo op Vrijdag 30 november 2018

Zelfvertrouwen opkrikken via controle over het lichaam

“Je hebt natuurlijk ook het fysieke aspect, want het blijft natuurlijk sport. We leren de bewegingen aan en geven de mensen meer controle over hun lichaam. Ten tweede heb je het mentale. Doordat je meer controle krijgt over je lichaam, leer je het ook meer waarderen. We bouwen als het ware aan zelfvertrouwen. Als we hier een oefening aanleren, doen we dat stap voor stap. Een strategie die je perfect kan toepassen in het dagelijkse leven. Hebben leerlingen bijvoorbeeld moeite met hun huiswerk, proberen we ze de reflex aan te leren om dat ook stap voor stap te doen. Even belangrijk in dat mentale aspect is de succeservaring. Vooral tijdens eenmalige sessie focussen we op haalbare oefeningen, die er wel zeer cool uitzien. Die hoge kans op slagen is een boost voor de eigenwaarde van de mensen.”

Publieke ruimte herontdekken

De meest unieke pijler van Nimblicity is die van de publieke ruimte. “Nu gebruiken mensen die vooral om zich te verplaatsen van locatie naar locatie, terwijl de ruimte eigenlijk een doel op zich kan zijn. Een straat met een bankje, een speeltuin, alles is goed om creatief bezig te zijn met je lichaam. Mensen moeten opnieuw leren spelen als het ware. Voor kinderen is dat geen problemen, maar volwassen worden vaak raar bekeken als ze al springend door de stad lopen. Wij willen hen dat speelse teruggeven. Het is oké om creatief bezig te zijn met je lichaam, voor iedereen, want een van de grootste charmes van parkour is de toegankelijkheid van de sport. Iedereen kan die op zijn niveau beoefenen, je hebt geen materiaal nodig en je kan het overal doen.”

Loïc Richet

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.