Ontdek Quatre Car, de eerste sociale foodtruck in Kortrijk!

04/06/2018

Buurtbewoners en collega’s met een sociale achtergrond van verschillende culturen zetten elkaar aan om samen laagdrempelig te ondernemen met voeding. Dat is waar Quatre Car, een foodtruck die vooral werkt met voedseloverschotten, voor staat. Opmerkelijk: studenten van Vives Kortrijk hielpen mee met de ontwikkeling van de foodtruck!

Met zeven zijn ze en ze willen vooral mensen samenbrengen met hun project. Voor hun eindwerk zijn ze in zee gegaan met Kortrijks buurthuis De Stuyverij om Quatre Car verder te ontwikkelen. De Stuyverij wil met het initiatief eigenlijk mensen aanzetten om actief op zoek te gaan naar een nieuwe balans in hun eigen leven, op het werk en in hun gezin. Tijdens een infomoment werden de bewoners van de buurt Vtex hierover geïnformeerd.

Infomoment

Er waren evenveel aanwezigen op het persmoment als studenten die aan het project meewerkten, wat niet zo schitterend is. De studenten zelf gaven toe dat ze op wat meer volk hadden gehoopt, maar het volk dat er was, heeft wel heel wat goede tips gegeven om de buurtbewoners beter te bereiken. Zo zal een van de aanwezigen een workshop ‘falafels maken’ geven aan andere bewoners.

Sociale foodtruck

De vergadering was vooral om mensen warm te maken voor Quatre Car, wat de studenten zelf een sociale foodtruck noemen. Die is altijd gratis ter beschikking in de buurt, dus de inwoners kunnen er altijd gebruik van maken. Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden: er moet gezond in gekookt worden én hij moet gebruikt worden om de mensen uit de buurt samen te brengen. Zelf deden de studenten al een paar testen, zo hebben ze er al eens vegetarisch in gekookt. Maar het blijft de bedoeling dat de buurt er zijn eigen ding mee doet. Wel voorzien de studenten een draaiboek, zo moeten de gebruikers niet altijd beginnen met de afwas van de vorige gebruiker.

Voedselresten

De studenten willen dat Quatre Car zo veel mogelijk met voedseloverschotten werkt. Tot nu toe hebben ze vooral gewerkt met restjes van de Stadsboerderij Kortrijk en Food Art. Wie er iets komt eten, kan een vrije bijdrage doen, die de studenten dan gebruiken om nieuw materiaal aan te kopen. Daarnaast krijgen ze ook financiële steun van De Stuyverij en verschillende liefdadigheidsinstellingen. Gezond en evenwichtig eten promoten, stilstaan bij voedselverspilling en de mensen bij elkaar brengen, zijn de drie nobele hoofdmissies van de studenten. Nu hopen ze vooral dat het idee ook aanslaat in andere buurten.

Jelle Hackx

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.