Op zoek naar nieuwe spelletjes? Groepsleider Scouts Groeninge geeft tips

06/04/2019

De paasvakantie is in het land en dat betekent ook dat jeugdleiders tal van nieuwe activiteiten moeten verzinnen om kinderen de tijd van hun leven te bezorgen. Alleen is de inspiratie soms wat zoek en komen ze niet verder dan clichéspelletjes zoals zakdoekje leggen, schipper mag ik overvaren, dikke Bertha…. Cédric Dumolin, groepsleider bij Scouts Groeninge, weet daar wel raad mee.

1. Doe keer zot

Het is altijd leuk om eens iets ongewoons te doen. Zo is het Snapchat-spel volgens Cédric een echte aanrader: “Kinderen vinden dat zalig omdat ze dan op een sociale manier toch eens hun gsm mogen gebruiken. Uiteindelijk is het een soort fotozoektocht waarbij de leiding snaps stuurt om te laten weten waar ze precies verstopt zitten.” Of wat dacht je van een balspel ‘s nachts waarbij je rond de bal verschillende glowsticks vasthangt?

2. Je staat er niet alleen voor

Soms moet je de inspiratie niet te ver zoeken. “Wij vragen altijd aan de kinderen wat zij graag willen doen in het begin van het werkjaar”, legt Cédric uit. “Wat ze tof vonden het jaar voordien, doen we zeker opnieuw. Eigenlijk komen we zelfs vaak tijd tekort om alle activiteiten die we zouden willen doen in te plannen.” Activiteiten voor en door kinderen dus, nice!

3. Verzin een verhaal

“Een verhaal rond een spel zorgt voor extra motivatie bij kinderen om helemaal in het spel op te gaan”, weet Cédric. “Je kan gebruikmaken van dingen die de kinderen al kennen en daar dan een draai aan geven. Een van onze topactiviteiten was bijvoorbeeld het Avatar-spel met een wereldkaart die veel weg had van de kaart die gebruikt werd in de tekenfilmserie.”

4. Maak ook van de groepsverdeling een spel

Je kan jouw groep kinderen op 1001 leuke manieren in groepen verdelen. Bij Scouts Groeninge laten ze soms bijvoorbeeld drie kinderen op een speelterrein plaatsnemen, met voldoende afstand tussen elkaar. Daarna worden de andere kinderen geblinddoekt en moeten ze een van hun drie vrienden zien te vinden. Cédric: “Het is echt een grappig spel, want veel kinderen botsen tegen elkaar.”

Beluister het volledige interview met Cédric Dumolin.

Quindo Redactie

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.