OPGEPAST! Safer Internet Day

11/02/2020

11 februari is het Safer Internet Day. Deze dag wordt jaarlijks in februari georganiseerd door de Europese Commissie en staat in het teken van het veiliger maken van het internet. 

Vooral voor kinderen en jongeren is er nog heel wat werk aan de winkel. Zij behoren tot de kwetsbaarste groepen die blootgesteld worden aan cyberpesten, fake news, ongepaste seksuele content en mogelijke gevaarlijke onlinecontacten. Belangrijk dus om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Niet helemaal zeker wat je zelf kan doen? Bram Lembrechts van de opleiding maatschappelijke veiligheid aan de Vives geeft enkele tips:

Gebruik je gezond verstand!

  1. Krijg je een mailtje met een vraag tot betaling? Dit zou een geval van phishing kunnen zijn. Stel jezelf enkele vragen: Verwacht ik dit? Ken ik het mailadres van de afzender? Controleer ook links waar je op zou klikken door met je muis over de link te bewegen. Je kan dan al de url zien waar je naar toe zou gaan.
  2. Niets op het internet is gratis. If you’re not paying for the product, you are the product. Gratis spelletjes voor op je gsm vragen bijvoorbeeld soms toegang tot je foto’s of andere gegevens, terwijl ze dat eigenlijk niet nodig hebben. Je betaalt in feite met je gegevens, die voor bedrijven zeer interessant kunnen zijn. Wees daarom voorzichtig met het toestemming geven van apps.
  3. Sexting: we doen het bijna allemaal. Wees je ervan bewust dat het internet niet vergeet, ook al claimen apps zoals Snapchat dat je bericht slechts 10 seconden blijft staan. Ga zelf creatief aan de slag. Niks houdt je bijvoorbeeld tegen om jezelf anoniem in beeld te brengen tijdens het sexten.

Check deze en nog meer tips in onderstaande video! Zelf zin gekregen om hierover bij te leren? Check de website van Vives voor meer informatie over hun programma eSociety.

Lees ook:

 

Emilie De Clerck

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.