Opinie: De jongste en strafste mol luistert naar de naam *****

30/04/2020

Afgelopen zondag zagen we met 1,4 miljoen mensen hoe de studente Logopedie Alina Churikova op een Grieks schip zich onthulde als de mol. De West-Vlaamse bankbediende Jolien Derck won en nam de laagste groepspot tot nu toe, 22.835 euro, mee naar huis. En zeggen dat ze heel het seizoen lang mijn hoofdverdachte was.

Wat een seizoen was dit alweer van ‘De Mol 2020’. De productie, samen met presentator Gilles De Coster, is er opnieuw in geslaagd om een parel van een programma af te leveren de afgelopen twee maanden. Elke zondag zat ik samen met mijn gezin aan het televisiescherm gekluisterd om uiteindelijk op 26 april te weten te komen dat de 21-jarige studente Alina uit Westerlo zich in Griekenland onthulde als de mol.

Epische finale met epische mol

Ik vond de finale episch met als hoogtepunt het bungeejumpen bij het kanaal van Korinthe. Daar moesten zowel Alina, Bart als Jolien zich in een 80 meter diepe afgrond storten na het zien van een videoboodschap. Die kwam van hun familie en ze moesten terwijl ze zich in het diepe lieten vallen de laatste vier woorden van die videoboodschap roepen naar hun medekandidaten. Daarna gaf een van de drie de boodschap door en moest de ander vier woorden op een bord stukschieten. Een proef waarvoor ik het gegarandeerd in mijn broek zou doen. Ik was al bang om te springen van een zeven meter hoge klif in Oostenrijk, laat staan dat ik me in een 80 meter diepe afgrond zou laten vallen. Dat onderstreepte nogmaals de klasse van de finalisten en het toonde toch wel aan dat zij de drie strafste kandidaten van het seizoen waren.

Toen Jolien Derck uit Ingelmunster kenbaar werd gemaakt als winnares stond ik met mijn mond vol tanden, want zij was wekenlang mijn hoofdverdachte en vijf minuten voor de finale was ik nog altijd zeker van mijn zaak. Geen haar op mijn hoofd die ervan dacht dat Alina, die even oud is als ik, uit de schaduw zou treden. “Dat kan niet, Jolien is de mol en niemand anders” dacht ik toen. Toen de mol zich in slow-motionbeelden begaf naar het dek van het schip dacht ik het silhouet van Bart waar te nemen, ik herkende (voor mij) duidelijk de vorm van een kostuum en zei toen tegen mijn gezin: “‘t Is Bart, kan niet anders.” Maar toen Alina in beeld kwam stond ik helemaal perplex. Die knipoog die ze samen met Jolien deed is voor mij televisiegeschiedenis, ik kan er elke dag twintig keer naar kijken, ik zal twintig keer kippenvel krijgen.  Ik ben nog altijd niet goed van de prestatie van Alina, hoed af!

Alina speelde zich wat mij betreft de afgelopen weken weinig in de kijker. Ze speelde de rol van de jonge studente die ieders vriendin zou kunnen zijn en die het vertrouwen van heel de groep won. Dat alleen al maakt haar voor mij een erg straffe mol, op een jonge leeftijd dit al presteren vind ik erg knap. Ze zorgde ook voor een historisch lage groepspot, van de ruim 100.000 euro die er te verdienen viel ging Jolien met ‘enkel’ 23.000 euro naar huis. Dat was natuurlijk ook wel voor een deel te ‘dankenaan Bart. Nog voor de reis begon deed Alina verkleed als mol alle kandidaten een voorstel om te bieden op de eerste vrijstelling van het spel, die ervoor zorgde dat je automatisch doorging naar de volgende aflevering. Bart bood maar liefst 10.200 euro op die eerste vrijstelling en dat was een dankbaar geschenk voor Alina. Zo startte de groepspot in de eerste aflevering met een negatief getal en moesten ze eerst die 10.000 euro verdienen om voor het eerst voor wat inkomsten te kunnen zorgen. Toch heb ik nog altijd veel bewondering voor Alina, dit op een erg jonge leeftijd kunnen presteren, is maar zeer weinig mensen gegeven. 

Favorieten van het afgelopen seizoen

Christian ontpopte zich tot mijn favoriete deelnemer van het programma en ik was waarschijnlijk niet de enige die met dat gedacht zat. De  26-jarige consultant uit Brussel heeft dwerggroei maar dat weerhield hem er niet van om zich telkens helemaal te smijten in de opdrachten, ongeacht zijn kleine lengte. Een gezonde dosis zelfspot was telkens aanwezig, en dat een persoon als Christian dat dan deed, maakte hem alleen maar grappiger en leuker. Toen hij in de voorlaatste aflevering afviel vond ik dat ongelooflijk jammer, samen met heel Vlaanderen vermoed ik. Voor mij mocht hij het spel winnen, maar het heeft niet mogen zijn. Maar ook de andere kandidaten (Gilles, Els, Laure, Salim, Dorien, Bruno, Bart, winnares Jolien en mol Alina) waren allemaal stuk voor stuk leuke mensen en fantastische kandidaten, dat staat vast.

Mijn favoriete proef van het seizoen was het skydiven, daar moesten Salim en Dorien, die op de begane grond bleven, ontdekken wie er van de vijf andere kandidaten niet uit het vliegtuig sprong. Dan konden zij een beloning winnen die ze zelf op voorhand hadden bepaald: pasvragen, waarmee een fout antwoord op de eliminatie werd omgezet in een goed, of geld voor de groepspot. Ze overhoorden Christian, Jolien, Laure, Alina en Bart en mochten kiezen op welke manier ze dat deden en hoeveel ze de kandidaten bij zich riepen. Ze hadden 45 minuten om te ontdekken wie er als enige niet sprong, dan wonnen zij de pasvragen of geld voor de groepspot. Indien dat niet het geval was, werd er geen geld verdiend of gingen de tien pasvragen naar de vijf anderen. Het werd dus een tactisch steekspel op het scherp van de snee.

Dit bericht bekijken op Instagram

Dat belooft. 😅

Een bericht gedeeld door De Mol (@demolopvier) op

Uiteindelijk raadden ze juist dat Bart niet uit het vliegtuig sprong. De 43-jarige advocaat had daar ook zelf een groot aandeel in, hij onderhandelde met Dorien en Salim en kon van de tien pasvragen die er te verkrijgen waren twee gebruiken voor de volgende eliminatie. Jolien was de meest opvallende kandidaat tijdens die proef, ze zat bij elke overhoring met een ‘straight pokerface’ te kijken naar Dorien en Salim en ze wilde geen woord lossen. Toen ze samen met de groep ontdekte dat Bart zich verklikte om pasvragen te krijgen, kwam haar competitiviteit naar boven en zei ze de volgende woorden tegen Bart: “Echt serieus, hoeveel keer ga je da nog flikken?” Een uitspraak die, wat mij betreft, dicht bij de beste quote van het seizoen komt. Niet-kijkers zullen nu denken dat ik onzin uitkraam maar kijkers zullen ongetwijfeld weten waarover ik aan het spreken ben. Enkelen zullen ook mijn mening kunnen beamen, daar ben ik zeker van.

Voor mij is dit een van de beste seizoenen van de mol die ik al gezien heb. In deze coronatijden was het programma ook de grootste reden dat ik telkens uitkeek naar zondagavonden. Nu rest enkel deze zondag nog, dan zullen we te weten komen op welke momenten Alina de boel ongemerkt kon saboteren. Het programma heeft een paar jaar geleden mijn hart veroverd en daar zal het de komende jaren ook blijven. Ik zal alvast de vorige seizoenen herbekijken om het zwarte gat dat het programma achterlaat wat te vullen. Bedankt aan Gilles De Coster en de zijnen en hopelijk tot volgend jaar!

Lees ook:

Jitse Lapeire

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.