Hoe de jeugd monddood wordt gemaakt

24/02/2016

Als je op HLN.be even zoekt op tieners, vind je artikels over steekpartijen en loverboys. Als je hetzelfde doet via Het Nieuwsblad, ontdek je stukken over tienerpooiers en gewapende overvallen. Maar als je dan doodgewoon “tiener opinie” in Google intikt, wordt het opeens muisstil. Niets!

De opinie van de jeugd wordt door de media doodgezwegen. Oh, we komen wel in het nieuws hoor, daar niet van. Het kan niet op met studies over hoe veel we gamen, of over hoe weinig we slapen. Maar heb jij ooit al eens een minderjarige gezien die geïnterviewd wordt omdat hij/zij een duidelijke mening heeft?! De jeugd wordt steeds afgeschilderd als een passief onderwerp: “Wat doen we met de jeugd?” En nooit: “Wat wil de jeugd doen?” Hier moet dringend verandering in komen.

De jeugd van tegenwoordig. Het heeft zo’n negatieve bijklank. De jeugd van tegenwoordig, dat zijn onbeschofte klootzakjes die blijven zitten als er een omaatje op de bus stapt. Of hooligans die graffiti spuiten.

Vergiftigde erfenis

Maar de jeugd van tegenwoordig is vooral de volgende generatie, die een wereld erft met grote problemen. Problemen die ze zelf niet veroorzaakt hebben. En wij kunnen dat aan! Ja, want wij hebben wel een mening! Wij richten initiatieven op, wij starten projecten. Maar dat zien de volwassenen niet. Ach, wat heeft ze nu weer in haar kop gestoken, klinkt het dan. En toch. Als je even zoekt zijn er massa’s geniale projecten opgericht door tieners. De wereld zou er een pak op vooruit gaan als het talent van jongeren erkend zou worden en als ons meer verantwoordelijkheid zou gegeven worden. We’ll handle it.

Voorbeeldje: verkiezingen. Men mag in de meeste landen pas gaan stemmen vanaf 18 jaar. Terwijl ikzelf, 15 jaar, al een uitgesproken politieke mening heb. Soms denk ik zelfs dat tieners een beter kijk op de zaak hebben dan volwassenen. Zeker over onderwerpen als onderwijs en jeugdbeleid. Als er bijvoorbeeld stemrecht vanaf 14 jaar zou zijn, en stemplicht vanaf 18, zouden politici ook meer maatregelen doorvoeren ten gunste van tieners. Want ze doen nu eenmaal alles voor die extra paar stemmen. En zo zou de mening van de jeugd doorklinken tot in het parlement.

Wat de jeugd nodig heeft

Want waar klinkt nu de mening van de jeugd? Op kleine blogs zoals de mijne, en op iets grotere sites als Alles over jeugd. Maar verder? We hebben dringend een laagdrempelig platform nodig waar we onze mening kunnen delen en discussiëren. Dat is beter voor ons, want zo kunnen we elkaar bereiken, onze meningen afwegen en tot genuanceerde standpunten komen. Maar het is ook beter voor de hele maatschappij, die zal meeprofiteren van een mondige jeugd!

Xavier Vermeulen

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.