Opvallende trainerswissel bij KV Kortrijk

05/02/2021

KV Kortrijk wisselde afgelopen week van trainer. Yves Vanderhaeghe werd aan de deur gezet na een nederlaag tegen Charleroi, niet veel later werd zijn opvolger al bekend gemaakt. De Sloveen Luka Elsner volgt hem op en tekent een contract voor drieënhalf jaar.

Vrijdag 15 januari kwam Het Nieuwsblad met heel opvallend nieuws. Volgens hen zou Yves Vanderhaeghe zijn contract bij KV Kortrijk niet verlengd worden op het einde van het seizoen. De krant wist ook al wie zijn opvolger zou worden: Luka Elsner. Vanderhaeghe wist van niets en was net als de volledige Belgische voetbalwereld enorm verrast.

KV Kortrijk had op dat moment net drie belangrijke thuismatchen tegen topclubs gewonnen. Iets later op die bewuste vrijdag communiceerde KV Kortrijk dat de berichtgeving van Het Nieuwsblad manifest onjuist is. Een dag later speelden de Kerels tegen KV Oostende, ze verloren met 2-1. Na afloop van de wedstrijd reageerde de West-Vlaamse coach voor het eerst op het opvallende nieuws: “Waar rook is, is vuur“.

Ontslag na nederlaag tegen Charleroi

Het bericht van Het Nieuwsblad heeft duidelijk veel invloed gehad op de prestaties van KV Kortrijk. De vier volgende wedstrijden konden niet gewonnen worden. De nederlaag van afgelopen zaterdag tegen Charleroi was het dieptepunt. Yves Vanderhaeghe werd bedankt voor bewezen diensten. Matthias Leterme, de algemeen manager van KVK, zei dat het ontslag nodig was om een nieuwe dynamiek te brengen in de ploeg.

Lees verder onder de video

Yves Vanderhaeghe had een ontslag halverwege het seizoen helemaal niet verwacht. “Ik heb het hele seizoen nooit een volwaardige kern gehad. Ik heb daar nooit klachten over geuit. Ik heb altijd wel hard gewerkt om toch de nodige resultaten te halen. Met nieuwjaar leken we al gered, we haalden 9 op 9 maar daarna viel het tegen. We waren drie keer de betere ploeg maar konden niet winnen. Pas tegen Charleroi was het niet goed en daarom werd ik meteen ontslagen. Ja, dat komt hard aan. Maar goed, ik trek een streep onder mijn verhaal KV Kortrijk, een rode streep weliswaar, en ik wens de club veel succes.”

Sloveen Luka Elsner debuteert tegen Standard

De Sloveen Luka Elsner, die het volgende seizoen sowieso de nieuwe coach zou worden, moest dus vroeger dan verwacht afzakken naar Kortrijk. De 38-jarige coach maakte veel indruk bij Union tijdens het seizoen 2018-2019 en stond ook al op de radar van KRC Genk. De jonge trainer is niet echt gekend bij het grote publiek, in tegenstelling tot zijn voorganger. Zijn laatste ploeg was het Franse Amiens. Na een zwak seizoen degradeerde Elsner met Amiens naar de Franse tweede klasse. Ze stonden vlak voor de coronabreak op een achttiende plaats. Het seizoen werd niet meer hervat, dat leidde tot extreme woede bij de Sloveen.

Begin deze week reisde hij af naar België, daardoor moest hij een week in quarantaine. Elsner zat gisteren dus nog niet op de bank bij de gewonnen bekermatch tegen Lommel (1-3). Komende speeldag tegen Moeskroen zal Elsner er ook nog niet bij zijn. Volgende week dinsdag debuteert hij als nieuwe coach van KV Kortrijk. Het belooft meteen een loodzware opdracht te worden, want KVK speelt dan de achtste finale van de beker tegen Standard.

De inmiddels ex-coach van KVK, Yves Vanderhaeghe, heeft niet lang zonder werk gezeten. De 51-jarige coach werd woensdag voorgesteld als de nieuwe trainer van Cercle Brugge. Samen met zijn goede vriend Thomas Buffel zal hij proberen om de Vereniging in de hoogste klasse te houden. Na deze woelige periode hoopt KVK dat de rust zal wederkeren en dat ze hun rug kunnen rechten met de nieuwe trainer.

Thomas Soen

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.