Orchestre International du Vetex start de lente met nieuwe videoclip en event

05/04/2021

Voor de nieuwe videoclip ‘Fly2Minsk’ van Orchestre International du Vetex riep de feestfanfare de hulp in van de Oekraiëns-Duitse muzikant Yuriy Gurzhy. Met die song willen de muzikanten de aandacht vestigen op de vele politieke gevangenen die in Wit-Rusland onterecht gevangen zitten. Daarnaast kondigen de muzikanten ook een nieuw zomerconcept aan: Plaza Mayor!

Het Orchestre International du Vetex is altijd al sociaal geëngageerd geweest. Hun nieuwe videoclip is niet anders, daarmee willen ze politieke vluchtelingen in Minsk steunen. “Het conflict is zeer dicht bij Europa, op maar een duizend kilometer van Brussel’, leg Tomas van Vetex uit. “We werken al langer samen met een producer, afkomstig uit Wit-Rusland. Hij vroeg ons of we het zagen zitten om samen met hem nummer uit te brengen voor en over de situatie.”

Met de clip willen ze voornamelijk de aandacht vestigen op de politieke situatie, maar het geld van het lied schenken ze ook aan de lokale oppositiebeweging. Je kan de nieuwe videoclip hier zelf ook checken!

Het Orchestre gebruikt zijn muziek ook om mensen te overtuigen van de charme van ‘grenzen over te steken’. Natuurlijk is er de rijke traditie van de fanfare muziek uit de eigen contreien, maar ook de de invloed van de Balkan-muziek en Centraal-Europese ritmes, evenzeer als de muziek uit Zuid-Europa en Latijns-Amerika staan centraal. De energie van de muzikanten blijft toch zeer bijzonder: positief en sociaal geëngageerd!

Zomerconcept – Plaza Mayor

De hele COVID-periode was ook voor Orchestre International du Vetex geen evidente periode, maar voor de zomer van 2021 kwamen ze op de proppen met een nieuwe voorstelling: Plaza Mayor! “Hiermee willen we terug naar de basis van Vetex“, klinkt het bij Tomas. “In 2004 traden we voornamelijk op op buurtfeesten en straatfeesten. Gezien de coronapandemie verwachten we geen grote events deze zomer. Daarom hebben we dit concept bedacht, waarbij we zelf op afgelegen plaatsen een event aanbieden. We willen een bar voorzien en eigen drank en catering aanbieden voor een beperkt publiek in afgelegen natuurgebieden.”

Met die voorstelling wil Vetex de komende periode vooral letterlijk ‘ten dans’ spelen in de straten, pleinen, tuinen en parken. Vetex wil dus letterlijk naar de mensen toe gaan, en zorgen voor wat feest en frivoliteit in deze lastige tijden.

Voorsmaakje? Op Paasmaandag kan je om 19 uur op de facebookpagina van Orchestre International du Vetex terecht voor een streaming concert dat de groep opnam in de zaal van de Unie der Zorgelozen! Hou ook diezelfde pagina in de gaten voor meer nieuws.

Alexander kon dit weekend bellen met Tomas. Interview beluisteren? Kan hieronder!

Quindo · Interview – Tomas over nieuwe projecten Orchestre International du Vetex – door Alexander Ballekens

Alexander Ballekens

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.