Oude site AZ Groeninge wordt een nieuw stadsgedeelte

17/06/2021

De Oude site van het AZ Groeninge in de Loofstraat wordt een nieuw groen park op de as tussen het centrum en Hoog Kortrijk. De werken zouden beginnen in 2023 als het masterplan en alle vergunningen in orde zijn. In tussentijd krijgen de gebouwen en gronden een nieuwe tijdelijke invulling.

Dinsdagavond werd het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voorgesteld dat ervoor moet zorgen dat de site van het oude ziekenhuis groener en openbaar wordt. De werken aan de ziekenhuissite zijn deel van de vernieuwingen die er zitten aan te komen aan de Noord-Zuid-as. Die vernieuwingen gaan over de Doorniksewijk die een groene boulevard moet worden en zo een betere verbinding moet worden tussen het centrum en Hoog Kortrijk.

Een mogelijke overkapping van de E17 ter hoogte van Kortrijk xpo, waar momenteel volop gevaccineerd wordt, is een van de projecten die al enkele jaren druk besproken wordt. Verder wordt ook gekeken naar een nieuwe invulling voor de gebouwen van de brandweer en staat ook het openbaar vervoer op de agenda. Zo zou de invoering van een trambus op die route tot de mogelijkheden behoren. De codewoorden bij die Noord-Zuid-as is vooral de zwakke weggebruiker en groen.

Ruimtelijk uitvoeringsplan

De site die wordt begrensd door de Loofstraat, Doornikse wijk, Jozef Berteelestraat en het wolvenpad is een van de eerste waarvoor een RUP werd opgesteld. Een RUP zet de structuurplannen om naar juridisch bindende voorschriften en daarop wordt een beoordeling gemaakt voor bouwvergunnningen. Verder staat er ook in wie de gronden beheert en waarvoor toekomstige gebouwen mogen gebruikt worden.

De doelstelling is een mix van verschillende types woningen, kantoren, diensten, winkels en horeca. De Engelse landschapstuin achter de oude kliniek wordt gerestaureerd, uitgebreid en ingericht als stadspark. Er komt bovendien een nieuwe fietsverbinding doorheen de site, in het verlengde van de Pater Beckstraat richting de Doorniksewijk, waardoor er een betere verbinding ontstaat tussen het station en Hoog-Kortrijk.

Het nieuwe stadsdeel zal vlot bereikbaar zijn te voet, met de fiets, het openbaar vervoer en de auto. De auto parkeren gebeurt ondergronds. De vernieuwde site, het binnenplein en het park zullen toegankelijk zijn via verschillende ingangen in de Loofstraat en de Doorniksewijk. Winkels komen enkel aan de kant van de Doorniksewijk. Andere functies worden verspreid over de site.

Tussentijdse invulling

De site LOOF, tot voor kort verscholen achter het voormalige ziekenhuis AZ Groeninge, wordt een plek waar Kortrijkzanen zullen kunnen ontspannen, wonen en werken. In afwachting van de start van het bouwproces willen Compagnie Het Zoute en Stad Kortrijk het potentieel van de site reeds openstellen voor de buurt aan de hand van een tijdelijke invulling. Zes ondernemers bezetten gedurende één jaar de site LOOF. Elke bezetter kreeg een uitvalsbasis op de site toegewezen en staat klaar om tal van activiteiten en diensten voor de buurt op te zetten.

Aan de inkom van het park ter hoogte van de Doorniksewijk kan je bij de KoffieQueen’s Garden elke zondag bij mooi weer genieten van een koffie of een koninklijk ontbijt of een aperitiefconcert. Nog niet voldoende inspiratie opgedaan in het park, dan kan je je groene hart ophalen in de deels gerenoveerde kapel waar Ympa klaar staat met een duurzame plantenmarkt. Woordoord zorgt voor onder andere boekenworkshops .

Volg individuele coaching, begeleiding en groepssessies bij re-view of laat je begeleiden bij spraak-, taal-, en leerstoornissen in het Centrum voor Logopedie. Het Koetshuis, dat in de toekomstige ontwikkeling een centrale rol zal vervullen, zal nu al een inspiratiebron zijn als ontmoetings- en co-workingplaats rond kunst, design en cultuur.

Voor meer info over de site Loofstraat of als je het infomoment nog eens wil bekijken kun je terecht op de website van stad Kortrijk.

Kevin Storme

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.