‘Pájaros de verano’: een authentiek drama vol liefde en drugs

23/05/2019

Ben jij in staat om voor jou en je geliefden een fortuin te verzamelen? Hoe ver zou je gaan om je geluk te beschermen? En dan de vraag die voor eeuwig zal blijven rondgaan: maakt geld gelukkig? ‘Pájaros de verano’ is een dramafilm die zowel vol hebzucht als naastenliefde zit.

De Backeljau’s van Zuid-Amerika

De film volgt een Colombiaanse familie in de jaren ’70. Het verhaal begint met een eenvoudige koopman, genaamd Rapayet, die de hand vraagt van de bloedmooie inheemse Zaida. Haar trotse moeder eist echter een traditionele bruidsschat. Op voorwaarde dat Rapayet een kudde vee levert (wat enorm veel geld kost), mag hij met Zaida trouwen en toetreden tot de familie. De koopman roept de hulp in van zijn vriend Moisés. Samen vinden ze een manier om op een snelle maar gevaarlijke manier veel geld te verdienen: drugshandel.

Het verhaal stopt niet bij de queeste van onze Romeo maar volgt ook het leven van de familieleden en collega-handelaars. Een voor een komen ze in contact met de drugswereld. Birds of Passage’, wat de Engelstalige titel van de film is, laat zien hoe de drugsproblematiek precies begonnen is en wat de gevolgen waren voor de inheemse Colombianen die hun ‘producten’ aan de man brachten.

(lees verder onder de video)

De harde realiteit

Het zijn de culturele en spirituele aspecten die van Pájaros de Verano een heel authentieke film maken. Vooral de acteurs geven een briljante en realistische indruk in combinatie met de eigen taal en de prachtige kledij. Wat eerst lijkt op een twee uur durende documentaire, blijkt bijgevolg een smaakmaker te zijn.

Het verhaal is makkelijk te volgen en waarheidsgetrouw. Bovendien geven de regisseurs Ciro Guerra en Cristina Gallego een duidelijke boodschap mee: de drugswereld is geen lachertje met enkel blingbling maar een keiharde wereld. Een wereld waarin één verkeerde daad je kan opzadelen met heel wat chaos en waarin één schot volstaat om iemand te doden. Je kan er dus beter van wegblijven, vooraleer je alles en iedereen verliest.

Verbluffend of slaapverwekkend?

Jammer genoeg is de film erg voorspelbaar. Je hebt al snel door waar het verhaal naartoe gaat en waar het zal eindigen. Niettemin blijft er net genoeg twijfel over zodat je de film toch wil uitkijken om te zien in welke mate je gelijk hebt. En af en toe zal je denken: hoe dom kan je eigenlijk zijn? Vreemd genoeg gebeurt dit steeds bij de meest interessante en uitgewerkte personages. Met andere woorden: voor sommige kijkers zal Pájaros de Verano te simpel zijn terwijl anderen dan weer net het omgekeerde zullen beweren.

Pájaros de Verano is zeker de moeite waard om te bekijken, vooral door de gepoogde authenticiteit. Verwacht echter geen spektakel of rollercoaster vol emoties. Het simpele verhaal zal voor sommigen ongetwijfeld niet dramatisch genoeg zijn. Maar laat je dat vooral niet tegenhouden. Een zeven voor Birds of Passage is een feit.

Deze recensie is de mede mogelijk gemaakt door de Budascoop.

Jasper Janssens

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.