Paradise Kortrijk – wat valt er te beleven voor jou?

01/07/2021

Van 26 juni tot 24 oktober 2021 vindt met Paradise de tweede triënnale van Kortrijk plaats. Drie jaar geleden was er Play Kortrijk en ook toen stond de stad vol met kunst. Dat recept wordt behouden en er wordt gemikt op meer bezoekers dan de vorige editie.

De tweede editie van de triënnale lijkt erg op de vorige. Een stadstentoonstelling met interactieve kunstwerken van Belgische en internationale kunstenaars in diverse binnen- en buitenlocaties in de stad Kortrijk. Het thema dit jaar is de utopische droom van het paradijs. Het project put inspiratie uit onze tijdsgeest en is een reactie op onze huidige leefwereld, die soms mijlenver verwijderd lijkt van een hoopvolle, positieve en utopische omgeving.

Yoko Ono in Kortrijk

De curatoren Hilde Teerlinck (Han Nefkens Foundation) en Patrick Ronse (Be-Part, Platform voor Actuele Kunst) selecteerden 32 hedendaagse kunstenaars – waaronder 9 Belgen – die elk een eigen interpretatie van het concept Paradise voorstellen. Onder de kunstenaars heel wat bekende namen, zoals Berlinde De Bruyckere, Jeremy Deller, Kendell Geers, Ugo Rondinone en Yoko Ono. Maar Paradise 2021 durft ook de grenzen van hedendaagse kunst opzoeken, en toont onder andere het werk van het ontwerpersduo Viktor&Rolf, van scenograaf Albert Dubosq en van choreograaf William Forsythe.

Patrick Ronse koos voor ons vier werken uit die voor jongeren het bezoeken waard zijn. Eentje bij de Paardenstallen, bij Kortrijk 1302, op Kortrijk Weide en in het Urban Sports Park bij Tranzit. “Ik heb die werken gekozen omdat ze jongeren absoluut zullen aanspreken, maar eigenlijk zijn er nog heel wat werken die jong en oud kunnen aanspreken. Rond hedendaagse kunst worden er soms heel lange verhalen verteld en dat kan zeker, maar soms moet je het gewoon op je laten afkomen en zelf mee aan de slag gaan. Wat zie jij erin? En dat kan iets helemaal anders zijn dan wat de bedoeling was van de kunstenaar.”

Het volledige interview kan je hier beluisteren.

Quindo · interview – Patrick Ronse curator Paradise Kortrijk 2021

Kevin Storme

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.