Politicoloog Nicolas Bouteca: “Je moet naar de stembus, anders ben je strafbaar bezig”

04/09/2018

Nog 40 dagen te gaan en het is verkiezingsdag. Op zondag 14 oktober vinden immers de gemeenteraads- en de provincieraadsverkiezingen plaats. Ook jongeren vanaf 18 jaar kunnen hun stem uitbrengen. Politicoloog Nicolas Bouteca kwam langs voor een woordje uitleg.

Is stemmen een plicht of een recht?

Je bent verplicht om te gaan stemmen als je 18 bent. “Het is zeker niet zo dat je niet moet stemmen als je bijvoorbeeld niet bent geïnteresseerd in politiek”, vertelt politicoloog Nicolas Bouteca. “Je moet naar de stembus, anders ben je strafbaar bezig. Je wordt echter niet altijd vervolgd dus in de praktijk is het eerder stemrecht. Maar normaal gezien moet je dus gaan stemmen.”

(lees verder onder de video)

Een voorbereid man is er twee waard

Net zoals de verschillende politieke partijen zich voorbereiden met een verkiezingsprogramma waarmee ze de kiezer willen overtuigen, kan diezelfde kiezer zich ook voorbereiden. Nicolas Bouteca: “Bezoek zeker eens de Facebookpagina en de website van de verschillende partijen. Ook de kandidaten hebben een profiel op Facebook en misschien zelfs een Twitterprofiel. Als het gaat over lokale politiek, staat er niet zoveel berichtgeving in de kranten. Houd ze misschien wel in het oog.” Al hoef je zeker niet altijd het internet af te speuren. “In je brievenbus komen ongetwijfeld folders en programma’s van partijen terecht. En je kan ook afzakken naar debatten en lezingen over de Kortrijkse politiek”, vult Nicolas Bouteca aan.

Verkiezingsthema’s in Kortrijk

Bij elke verkiezing staan er enkele verkiezingsthema’s centraal. Dat zijn thema’s waarover de partijen en al dan niet de kiezer van wakker liggen. “Er was ooit een politicus die mij zei: “Er zijn eigenlijk drie thema’s die mensen lokaal interesseren: veiligheid, vuiligheid en verkeer.” En dat is ook wat Kortrijkzanen voor een groot stuk zal interesseren, denk ik”, vertelt Nicolas Bouteca.

“Als we denken aan mobiliteit of verkeer, gaat het bijvoorbeeld over de verbinding met Hoog Kortrijk. Moet er een tram of een trambus komen? Daarnaast is ook de uitbreiding van het aantal fietsstraten voer voor discussie. Moet er een verkeersvrij centrum komen, een lage-emissiezone… Daaraan gekoppeld is er ook de luchtvervuiling, ook wel een thema dat zeker voor jongeren een interessant thema aan het worden is.”

Hoewel het gaat om lokale verkiezingen, spelen ook de nationale partijen een rol. Nicolas Bouteca: “Het nationale niveau zal proberen om thema’s op te leggen aan de steden, bij wijze van spreken. Denk maar aan het thema van migratie en integratie. De moskee wordt bijvoorbeeld zeker een thema, dat is een thema dat leeft bij heel veel mensen. Alhoewel de stad daar eigenlijk niet zoveel kan aan doen.”

Een van de mogelijke thema’s volgens politicoloog Nicolas Bouteca is ook de toekomst van burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld). “Er is wel wat discussie over politici die mandaten cumuleren. Kunnen zij bijvoorbeeld tegelijkertijd parlementslid en burgemeester zijn? Of hebben we liever een fulltime burgemeester?”

(lees verder onder het volledige interview)

‘Kans op slagen voor stadscoalitie is groot’

Op tijd en stond wagen politicologen zich al eens graag aan een voorspelling, bij Nicolas Bouteca is dat niet anders: “Ik denk dat de huidige stadscoalitie van Open Vld, sp.a en N-VA een grote kans maakt om verder te gaan. Ik denk ook dat Vincent Van Quickenborne de beste kansen heeft om de meest populaire politicus van de stad te worden. De vraag is alleen: wordt hij de grootste partij? Of zal hij CD&V nog altijd boven zich moeten dulden.”

Kortrijk Kiest

Op woensdag 26 september staat er om 20.00 uur een debat met de Kortrijkse lijsttrekkers, zeg maar de belangrijkste politici van de verschillende partijen, op het programma. Kortrijk Kiest vindt plaats in Kamer L van JCI Kortrijk langs de Sint-Amandslaan. Diverse thema’s zoals mobiliteit, diversiteit en politieke vernieuwing zullen aan bod komen. Moderator van dienst is politicoloog Nicolas Bouteca. Ga zeker eens een kijkje nemen en maak kennis met de standpunten van alle partijen die opkomen in Kortrijk. Meer info vind je hier.

LEES OOK

Thomas Herrero

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.