Quindo erkend als gemeenschapsradio

12/01/2015

Vlaams minister van Media Sven Gatz heeft Quindo als eerste webradio in Vlaanderen erkend als gemeenschapsradio. Een grote waardering voor het communitywerk dat de jonge vrijwilligers uit Kortrijk verrichten door media te maken. De minister kwam zaterdag op bezoek bij Quindo.

Sinds de start van het medialab op 1 maart 2012 is Quindo door de Vlaamse overheid erkend als ‘andere radioomroep-organisatie’. Nu komt daar een statuut bij: ‘andere gemeenschapsradio-omroeporganisatie’, kortweg gemeenschapsradio of community medialab.

Quindo krijgt dat statuut omdat het voldoet aan de basisvoorwaarden van het mediadecreet. Zo is Quindo een non-profitorganisatie die vooral met vrijwilligers werkt, aan gemeenschapsvorming doet en primair tot doel heeft media te maken zonder commerciële belangen. Bovendien wordt minstens de helft van de zendtijd besteed aan programma’s die betrekking hebben op informatie, cultuur, educatie en burgerparticipatie.

Werkbezoek

Minister Gatz kwam op zaterdag 11 januari naar Quindo om van de vrijwilligers te horen hoe jongeren tegenwoordig radio en media maken op een innovatieve manier en daarbij aan gemeenschapsvorming doen door samen te werken met hoger onderwijs en tal van sociale organisaties, jeugd- en cultuurspelers in de stad en streek.

TweetSvenGatz

Lokale content

Bij Quindo wordt straffe radio en andere mediacontent gemaakt voor en door jonge Kortrijkse vrijwilligers. Ze zijn de megafoon van de lokale jeugdcultuur. De website www.quindo.be doet dienst als platform voor Kortrijkse vrijetijdsinformatie.

Educatieve radio

Quindo verschilt grondig van andere (jongeren)radio’s. Het is geen commerciële of openbare radiozender, maar een educatief medialab waarvan radio de kern vormt. Overdag wordt bij Quindo les gegeven aan studenten van Howest, buiten de schooluren is het medialab de speeltuin van meer liefst 120 vrijwilligers. Zij kunnen er het hele jaar door leren en experimenteren met alle vormen van media via allerhande infosessies, workshops en kampen.

Als kweekvijver van jong mediatalent is Quindo ook een broedplaats voor innovatieve mediatoepassingen. Er worden technologische innovaties ontworpen en nieuwe mediatoepassingen getest. Quindo is tenslotte een medialaboratorium.

FacebookGatz1

Community en sociale inclusie

Quindo staat al van bij de start bekend als community medialab of gemeenschapsradio. Want gemeenschapsvorming zit in het DNA. De Quindisten profileren zich als bruggenbouwers tussen diverse jongerencommunity’s. Elke jongere is welkom om mee te werken, ongeacht voorkennis, afkomst of ambitie. Want Quindo wil een laagdrempelige plek zijn voor alle soorten jongeren.

Onder de naam ‘Radio Respect’ probeert Quindo maatschappelijk kwetsbare jongeren sociale vaardigheden aan te leren via ‘mediawijze’ projecten. Door hen zelf media te laten maken krijgen stemlozen een stem. Empowerment, sociale inclusie en maatschappelijke activering zijn hierbij de sleutelwoorden.

Grote erkenning

Quindo is de eerste webradio in Vlaanderen die zich officieel gemeenschapsradio mag noemen. Aan het bijkomend statuut hangt voorlopig geen financiële vergoeding vast. Op termijn hoopt Quindo samen met REC Radiocentrum kortingen te bekomen op de facturen van auteursrechten en meer kansen te creëren voor jongeren die aan de slag willen gaan met radio. Vandaag betekent het bijkomend statuut voor de vrijwilligers van Quindo vooral een waardering voor het communityverhaal dat zij schrijven als mediamakers.

foto (c) Bjorn Vromant

Tom Christiaens

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.