Raf Walschaerts biecht in Schouwburg Kortrijk

31/10/2018

Raf Walschaerts stond op donderdag 18 oktober in Schouwburg Kortrijk. Je kent hem misschien van Kommil Foo, het cabaretduo dat hij vormt samen met met zijn broer Mich. Deze keer toert Raf Walscharts alleen en hij heeft heel wat op te biechten of dat doet de titel van zijn voorstelling, Biecht, toch vermoeden. 

Wie Raf Walschaerts zegt, zegt natuurlijk ook muziek. Walschaerts trapt de voorstelling dan ook af met een lied op zijn gitaar en hij zal diezelfde gitaar ook bovenhalen op het einde. Want hoe kan je beter eindigen dan met een bisnummer dat iedereen kent: Ruimtevaarder, een nummer van Kommil Foo. Als de voorstelling enkel uit die twee liedjes zou bestaan, kan je natuurlijk geen anderhalf uur vullen.

Na het eerste nummer begint Raf aan zijn doel van de avond: biechten. “Ik vergelijk mezelf graag met een hond. Die wil ook altijd over zijn hoofd worden geaaid en wil altijd geliefd zijn”, vertelt Walschaerts. Laat dat nu net de reden zijn waarom hij zijn publiek graag laat genieten, in de breedste zin van het woord. De cabaretier is meer dan comedian en houdt niet zo van labels. Dat blijkt ook uit de voorstelling zelf: muziek, gelach, ontroering, observaties, interactie, simpele verhaaltjes… wisselen elkaar in een aangenaam tempo op.

Verder heeft Walschaerts het over zijn perfectionisme. Alles moet perfect zijn. Het kleinste foutje is voor hem meteen een groot probleem. Het verbaast ons bijgevolg niet dat de voorstelling echt tot in detail is uitgewerkt en zelden verveelt. De cabaretier weet altijd de juiste woorden te vinden. Ook dat is een van de sterktes van zijn performance.

Walschaerts toert met deze voorstelling rond in meer dan 50 zalen. En je hebt geluk, er zijn nog tickets.

Louis Vanoosthuyze

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.