Rani (24) helpt jongeren online aan een positief zelfbeeld

16/04/2020


Jong, gedreven en ondernemend, zo kan je Rani Vandevyvere (24) omschrijven. Nadat ze haar master in de toegepaste economische wetenschappen behaalde, begon ze haar studies toegepaste psychologie via afstandsonderwijs. Daarnaast is Rani ook studiecoach bij Re-Mind. Ruim een jaar geleden besliste ze om haar eigen business te beginnen: een online platform waar jongeren kunnen werken aan hun mentale gezondheid.

Noot van de redactie: op de grijze tekst kan je klikken om Rani aan het woord te horen.

Rani Vandevyvere studeerde in 2017 af als Master in de toegepaste economische wetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen. Die keuze verklaart ze door haar interesse in economie. “Maar er was een grote passie voor dat psychologische, al van jongs af aan. Ik had echt het gevoel dat ik daarmee nog iets wou doen”, vertelt ze. Toen besliste Rani om eens te neuzen door het aanbod bij Hogeschool Vives. “Daar heb ik gezien dat de richting toegepaste psychologie bestond.” Ze besliste vervolgens om deze studie te beginnen via afstandsonderwijs.

Hoogdrempelig

Rani zegt dat die passie voor psychologie altijd al aanwezig is geweest. “Ik las veel psychologische boeken en keek heel veel naar documentaires.” De beslissing om iets met psychologie te gaan doen, is er gekomen doordat ze zelf twee jaar geleden een depressie heeft overwonnen. “Ik heb zelf heel veel gehad aan psychologische hulp, maar dan had ik het idee dat dat nog altijd heel hoogdrempelig is, het ‘one on one’ is en het ook redelijk veel geld kost. Dan ben ik langzaamaan het idee beginnen krijgen om een online platform te maken waarop je die info eerder krijgt, zonder per se naar een psycholoog te moeten gaan.”

Onest is officieel opgericht in september 2019. “Ik had natuurlijk op voorhand al heel veel gelezen en geleerd over je eigen business opstarten. Ook heb ik zelf een businesscoach in de Vives, Evy Declercq. Zij heeft mij heel hard geholpen met het schrijven van een businessplan en een financieel plan. Daarnaast heb ik ook een aantal netwerkevents gedaan en ben ik mijn ideeën gaan pitchen.” Het proces zelf nam dus al veel tijd in beslag vooraleer Onest officieel werd.

(C) Rani Vandevyvere

Het perfecte leven

Rani wil met haar online platform geen vervanger zijn van psychologen. “Er bestaat genoeg hulp, waaronder uiteraard psychologen. Mijn idee was echter dat er heel veel jongeren zijn die het gevoel hebben dat het leven perfect is. Ik denk dat sociale media daar ook heel hard in meespeelt. Ze zien op sociale media, zoals Instagram en Facebook, alleen maar de perfecte foto’s.”

“Ik wou dat doorbreken door echtheid te brengen en door ook jongeren samen te brengen in een soort van gemeenschap. Een waar ze volledig zichzelf kunnen zijn en aan hun zelfvertrouwen kunnen werken, zonder dat ze beoordeeld worden.” Vandaar haar keuze om Onest te koppelen aan een eigen Facebookgemeenschap. Op de website kunnen jongeren de cursus ‘zelfvertrouwen’ volgen, waarin gedurende 10 weken lang modules met info, lessen, video’s en opdrachten vrijkomen, en vervolgens kunnen ze met elkaar praten en gegevens uitwisselen in de online gemeenschap.

Groeien

Rani Vandevyvere merkt dat het online platform redelijk wat interesse wekt. “In het begin kwam dat voornamelijk van vrienden, vriendinnen en familieleden, maar dat begint zich zowat te verspreiden naar mensen van wie ik het totaal niet had verwacht.” Daarnaast heeft ze via haar businesscoach en via de netwerkevenementen al wat mensen kunnen bereiken. Steeds vaker ervaart Rani zelfs dat mensen met haar contact opnemen in plaats van omgekeerd. “Dus dat begint toch langzaamaan wat uit te groeien.”

Ondertussen is ze bijna klaar met haar studie toegepaste psychologie en wenst ze dat Onest blijft groeien. “Sowieso wil ik mijn passie kunnen delen met andere jongeren. Ook zou ik willen dat zij echt aan hun zelfbeeld kunnen werken en dat dat iets heel normaal wordt. Ooit hoop ik zelfs om daarvan mijn fulltime job te maken, want momenteel werk ik nog parttime en studeer ik ook nog. Dus het zou heel leuk zijn om mij fulltime op mijn business te kunnen focussen”, besluit Rani.

Wil je meer info? Klik dan hier!

Lees ook:

Timothy Maesen

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.