Ready Player One: “Welkom in de Oasis”

04/04/2018

In Ready Player One neemt Steven Spielberg je mee naar de Oasis, een virtuele online wereld waar al je dromen uitkomen.

Het verhaal draait om Parzival, gespeeld door acteur Tye Sheridan, die samen met zijn vrienden op zoek gaat naar een Easter Egg in de virtuele wereld. Een heel belangrijke verborgen boodschap, want degene die het ei vindt, wordt eigenaar van de Oasis. Wanneer Parzival een eerste hint ontdekt, komt hij er al snel achter dat sommige mensen heel ver willen gaan om over de Oasis te heersen.

Echt versus virtueel

In 2045 leeft het grootste deel van de mensheid in armoede. Om aan die harde realiteit te ontsnappen, vluchten de meeste mensen naar de Oasis. Een plaats waar iedereen kan kiezen wie of wat hij wil zijn. De film speelt zich voornamelijk af in die virtuele wereld en het blijft onduidelijk wat er precies met de echte wereld gebeurd is. Is er een of andere crisis uitgebroken? Is er oorlog geweest? Mysterie troef.

Boordevol referenties

Op en top nostalgie, zo zou je Ready Player One kunnen omschrijven. Ondanks de keuze voor een virtuele wereld als setting krijg je toch het gevoel dat je heel wat jaren teruggaat in de tijd. Niet zo vreemd, als je weet dat James Halliday, de ontwerper van de Oasis, een enorme obsessie heeft met de jaren 80. Zo krijg je tijdens het begin van de film de energieke tonen van Van Halen met ‘Jump’ te horen. Ook de Bee Gees, Bruce Springsteen en Twisted Sister zijn erbij. Met andere woorden: aan goede muziek zeker geen gebrek.

En niet alleen de muziek doet denken aan de jaren 80. Er flitsen heel wat filmverwijzingen over het scherm. Racen in een DeLorean, ontsnappen aan een T-rex of King Kong, dansen in het hotel van The Shining, een knipoog naar Terminator … Het zijn maar enkele voorbeelden.

Natuurlijk mogen we de knipoog naar de gamingwereld niet vergeten. Spielberg weefde elementen van verschillende games doorheen de hele film, zoals Tomb Raider, Overwatch, Borderlands, Dungeons & Dragons … Het enige nadeel? De film heeft een redelijk hoog tempo waardoor je veel dingen mist. Voor wie weinig achtergrondkennis heeft, kunnen de verwijzingen nogal eens verloren gaan waardoor de film inboet aan kwaliteit.

Science fiction met een boodschap

Ready Player One is een echte aanrader voor fans van popcultuur, op zoek naar een nostalgisch avontuur. Spielberg slaagt erin om een indrukwekkende virtuele wereld te creëren, maar wil ook een belangrijke boodschap meegeven. “Vergeet niet om te leven in de echte wereld en je leven niet beheersen door games”, klinkt het. Jammer genoeg gaat deze boodschap een beetje verloren in alle chaos.

Brenda Jaminé

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.