Ready, zit, go! – Sound of Noise opent Depart XXL

13/10/2020

Zaterdagavond werd het festivalseizoen op gang getrapt met Sound of Noise. De festivals verhuizen samen met de Tour de France naar het najaar, maar de Champs Elysees ruimen baan voor het Nelson Mandelaplein in Kortrijk. 1200 mensen kunnen voortaan coronaproof van optredens genieten in een overdekte omgeving genaamd Depart XXL en wij gingen eens loeren.

Depart XXL miste dankzij storm Odette haar start. Brihang en het Zesde Metaal op 26 en 27 september werden uitgesteld en zo was de vuurdoop van het grootste coronaproof festivalterrein van België gisteren voor de organisators van Alcatraz. 3 bands, Dyscordia, Spoil Engine en Evil Invaders mochten de boel ontmaagden onder de noemer Sound of Noise. Dat uiteraard samen met een publiek dat éindelijk weer eens van een liveoptreden kon genieten.

QR-codes en headbangen

Schepen van cultuur Axel Ronse vertelde hoe de stad in navolging van het Virgin Money Unitproject in het Verenigd Koninkrijk, dat plaats biedt aan 2000 mensen, nadacht over een gelijkaardig alternatief. “We wilden een gelijkaardig concept, maar gezelliger en op maat van Kortrijk, vandaar dat we voor een capaciteit van 1200 mensen gingen,” aldus Ronse. Kelly Detavernier, schepen van onder andere evenementen, voegde daar nog aan toe dat er ook oog is voor duurzaamheid in de vorm van herbruikbare bekers.

Storm Odette had dus roet in het eten gegooid, maar het metalfestival maakt dat ruimschoots goed. De toeschouwers lijken eerst nog wat (onge)mak(kelijk) op hun stoel te zitten, maar de mannen van Dyscordia wisten er wel raad mee. Hoewel het buiten afkoelde, warmde het publiek steeds meer op en na een paar nummers bleek het zitten geen hindernis meer te zijn om zich uit te leven. Met de ene hand de QR-code scannen om pinten te bestellen en met de andere de hoorns in de lucht steken, zo zag het eruit.

Lees verder onder de foto’s.

Leren jassen vol goesting

Waarschijnlijk zullen enkele kinderziektes nog wel aan het licht komen. Zo leek het alsof heel wat stewards te dicht bij elkaar en rechtstaand dansten terwijl ze wachtten op een bestelling. Met dat dansen is uiteraard niets verkeerds, maar als je als publiek op je stoel moet blijven zitten – ook al heb je maar al te veel zin om recht te staan – dan kan dat misschien slecht overkomen. Dat de parkings gescheiden zijn tussen de bubbels, geeft alvast vertrouwen. Stel je maar eens voor dat de mensen in een massa aankomen om vervolgens doodleuk apart te gaan zitten, dan wordt het toch wat kafkaësk.

Wat we vooral moeten onthouden is dat Ilse Bosch, van Apache Productions, blaakte van enthousiasme om er stevig in te vliegen. Dat weerspiegelt zoals eerder vermeld ook de houding van het publiek, een hechte metalfamilie met een leren jas vol goesting. Er zou interesse zijn in het terrein vanuit het hele land, maar op meer namen is het voorlopig spannend afwachten. Depart XXL overwintert op het Mandelaplein. Het is een gezellige inrichting en de livesector kan hier hopelijk een beetje heropflakkeren. Trek vooral dikke sokken aan, want tenzij je net als deze metalheads al zittend headbangt, kun je je voorlopig nog niet warmdansen.

Bekijk hier het evenement door de lens van Mario & Emilie

Lees ook:

Bernd Viaene

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.