FILM: Wild – een zoektocht naar jezelf

28/03/2015

Cheryl Strayed is niet langer de persoon die ze ooit is geweest. De veelbelovende, jongvolwassen vrouw week van het rechte pad af na het traumatische overlijden van haar moeder. Na jaren van zelfdestructief gedrag is het hoog tijd om de brokken terug te lijmen. ‘Wild’ geeft ons het aangrijpende, waargebeurde verhaal van een vrouw die alles van zich afschudt tijdens de zoektocht naar zichzelf.

Deze zoekopdracht bestaat uit een trektocht door de wildernissen van de Verenigde Staten: de Pacific Crest Trail. De PCT is niet enkel een uitputtende tocht van 1800  kilometer, het is ook het laatste resort van Cheryl Strayed (Reese Witherspoon) om haar oude leven te herwinnen. Het verlies van haar moeder en het onvermogen om hiermee om te gaan resulteerden namelijk in een echtscheiding, tal van slechte beslissingen en het uiteenvallen van haar hele bestaan. Cheryl laat alles achter om zichzelf tot het absolute uiterste te dwingen met het doel de pijnlijke herinneringen van vroeger eindelijk los te kunnen laten.

reese-witherspoon-in-wild-movie-2

Met niet veel meer dan zichzelf en een trekzak van dertig kilo onderneemt Cheryl de tocht van haar leven. Op haar pad kruist ze meer dan eens de eenzaamheid en de confrontatie met wie ze besloot te zijn. We volgen haar doorheen de – zowel emotioneel als fysiek – pijnlijke tocht en de obstakels die daarmee gepaard gaan.

02BUCKLEY2-articleLarge

Less is more

‘Wild’ is een sobere film. De setting laat ook niets anders toe. De schoonheid van de eenvoud vind je in deze film absoluut terug. De barre landschappen en de confronterende stiltes creëren iets magisch. De kijker wordt subtiel gedwongen eens stil te staan bij het eigen leven en de gemaakte beslissingen tot dusver.

Naast de eenvoud krijgen we echter ook heel wat gespeel met flashbacks. Het stille nu wordt om de haverklap afgewisseld met het hectische toen. De combinatie werkt dan ook als een trein. We worden continu herinnerd aan de hele reden van deze trektocht. De flashbacks illustreren prachtig waarom Cheryl primair comfort, ruggenwervels, negentig dagen, haar verstand en zelfs een teennagel opoffert.

Het enige minpuntje aan deze biopic is het abrupte einde. Als kijker is het moeilijk om meteen te vatten dat de film op zijn einde is gekomen. Dat wordt pas duidelijk wanneer het verhaal in twee minuten afgerammeld wordt. Een heel spijtige zaak en een onverdiend einde voor een mooie film.

reese witherspoon _ WILD_

Geen dom blondje

Reese Witherspoon stapt voorgoed af van haar imago als actrice die enkel ‘no brainers’ aankan. Wie haar niet kan vergeven voor ‘Legally Blonde’ moet dringend deze film bekijken. Witherspoon zet een fantastische prestatie neer in ‘Wild’ als Cheryl ‘I used to be good‘ Strayed en verdient dan ook alle lof die haar toekomt. Witherspoon kreeg geheel terecht een Oscarnominatie voor Beste Hoofdrol.

Zelfreflectie

Het is volkomen normaal als je na het bekijken van ‘Wild’ zelf een trektocht wil ondernemen. Even terug ontdekken waar je staat in het leven en waar je naartoe wil. Met een frisse lei beginnen. Opnieuw beginnen. Jezelf welverdiend een tweede kans toewijzen. Het is trouwens een prachtige boodschap die Cheryl Strayed ons meegeeft. Vergeef jezelf en vergeet je fouten. Of om het met haar eigen woorden te zeggen “Stop beating yourself up. You’ve done it long enough“.  Als dat een wandeling naar Lourdes of Santiago de Compostella betekent, so be it. 

‘Wild’ kan je bekijken in Kinepolis.

Shanah Biesbrouck

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.