Release Radar: Kortrijkse Hip-Hop

03/07/2020

In het kader van Sinksen in De Wolken ging De Stroate op zoek naar de beste West-Vlaamse rapnummers. Natuurlijk konden enkele streekgenoten daarin niet ontbreken. Zowel MC Equal als Low G wisten toen een plaats te veroveren in de top 5. Maar daar bleef het niet bij. Low G bracht op 15 juni zijn 2de EP uit en ook MC Equal bracht een nieuwe single uit. 

Woarde – Low G

2 jaar na het uitbrengen van zijn debuut EP brengt Low G zijn 2de EP uit. Deze keer in samenwerking met skater en producer Chillow. Die EP kreeg de naam “Woarde”. In vergelijking met “Van Oudn Stempel” hangt er nu een meer donkere vibe.

In Utgesproken, dat dienst deed als de eerste single, rapt Low G bijv. over psychische problemen en de daarbij horende gesprekken met psychiaters. Daarin uit hij zijn frustratie over de werkwijze van psychiaters, waarbij vaak te snel gegrepen wordt naar antidepressiva.

“Rust mor ut, bluf mo thus, 
pakt je piln, 
slik ze deur vo de pijn wa te stilln
En wa ak da nie doe
En wa ak da nie wil
Ge vraag min mening ma ze mak gin verschil”
- Refrein Utgesproken

In de titelsong van de EP vraagt Low G zich dan weer af of de zogenaamde new school rappers de “Woarde” van muziek nog kennen. Zo reflecteert Louis dit door uit te leggen dat er in de 90s ook over “guns en geweld” gerapt werd. Maar dat werd toen gedaan om na te denken over de situatie in hun wijk en niet om te stoefen met hun levensstijl. Verder vind je ook nog nummers met de Nieuwpoortse rapper Walter Ego en de Leuvense rapper Coi.

Bluv – MC Equal ft. JtotheC en D. Meeuws

Vandaag kwam de nieuwe single uit van MC Equal: de oprichter van De Stroate, winnaar van De Bestn vant Westn in 2015 en de USAF Rap Rally in datzelfde jaar. Bluv is de opvolger van zijn vorige single, Tes Ol. Toen werkte hij samen met Baadasssss. Deze keer featuren Jtothec en D. Meeuws (Ntrek).

Het nummer ontstond dankzij een samenwerking tussen Tomas Vanderbeke (MC Equal) en Dieter Meeuws (D. Meeuws) in het kader van Brihang’s OE IST-campagne enkele jaren geleden. Ze gaven er samen workshops rap, en gebruikten het nummer als opwarmer. Toen werd het refrein al luidkeels meegezongen. Verwacht je aan een nummer met funky vibes en een catchy refrein om de zomervakantie mee in te zetten, en bluv mo bie joen jiste gedacht!

Zwevegemstraat EP – De Stroate

Sinds deze week kan je ook de compilatie cd “Zwevegemsestraat 13” beluisteren op alle digitale platformen. Dit album is opgenomen in 2018, toen De Stroate nog in hun oud gebouw – dat nu gerenoveerd wordt – in de Zwevegemsestraat actief was. Natuurlijk is het album ook nog te koop in De Stroate zelf. Ook Low G & MC Equal werkten aan dit album mee. De cuts werden voorzien door DJ Grazzhoppa.

Lees ook:

Tristan Isaac

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.