Reportage: De Stroate tovert Schouwburg om in Jazz bar

11/09/2020

Van woensdag 2 tot en met vrijdag 4 september kon je De Stroate vinden in de Schouwburg. Ze organiseerden er het West-Vlaams Kampioenschap Slam Poetry, The Fam werkte samen met Basta om een avond te vullen met dansvoorstellingen en op vrijdag organiseerde de hip-hopacademie dan weer The Jazzsaloon. Daar gingen we met Quindo een kijkje nemen. 

De Schouwburg

Wat een feestjaar beloofde te worden, draaide jammer genoeg uit op een sisser. Dit jaar viert de Schouwburg namelijk zijn 100ste verjaardag. Wat een jaar moest worden vol met voorstellingen met tot 800 toeschouwers, werd teruggedrongen tot een najaar met voorstellingen voor maximum 150 toeschouwers.

Daarom heeft het cultuurcentrum dan ook beslist om de vaste zitjes weg te halen, en terug te gaan naar hun roots door de oude balzaal-setting terug te installeren. Zo kunnen ze de voorstellingen zo veilig mogelijk laten verlopen. Dit gaf de Schouwburg de gelegenheid om ook lokale verenigingen kansen te geven om concerten en voorstellingen te organiseren in het stadstheater.

De Stroate greep die kans en mocht 3 dagen lang de Schouwburg inpalmen. Daarnaast is dit ook een unieke kans voor jonge groepen om het beste van zichzelf te komen geven in deze unieke setting.

The Jazzsaloon

The Jazzsaloon is een concept dat gedragen werd door Stan Tijtgat. De Stroate staat bekend voor hun uitgebreide hip-hopwerking. Maar voor de 4de keer maakt de vzw tijd vrij om jongeren kennis te laten maken met jazz, wat ook binnen hip-hop een veel gesampled genre is. ‘Jazz Rap’ won aan populariteit in de jaren 90 dankzij rappers zoals Guru, die voor Jazzmatazz zelf samenwerkte met jazz legendes zoals Isaac Hayes, Donald Byrd & Chaka Khan. Verder werden ook De La Soul en A Tribe Called Quest geïnspireerd door jazz.

Caskroket

Caskroket mocht de spits afbijten. Ze zijn dan ook ondertussen een vaste waarde geworden. Na meerdere passages tijdens de JazzSaloons in De Stroate, mocht deze band dan ook niet ontbreken tijdens de XXL-editie. Caskroket is een Gentse groep, die hun liefde voor kaaskroketten niet onder stoelen of banken schuift. De muzikanten hebben elkaar ontmoet tijdens hun studies aan het Gentse conservatorium.

Lupa Gang Gang Quartet

Deze band kunnen jullie wellicht kennen als grote ontdekking tijdens de eerste editie van Sound Track, het nieuwe podium- en kansenparcours van de livesector in samenwerking met vi.be. Uit de meer dan 1000 inzendingen, is dit kwartet dan ook als een van de winnaars uit de bus gekomen. Ze zijn dan ook niet zomaar een jazz-band. Ze spelen moderne jazz met een vleugje funk. De Stroate zou dan ook De Stroate niet zijn als ze hun link met hip-hop niet duidelijk maken door een band te boeken die zich ook laten inspireren door funk, dat ook een grote invloed had op hip-hop.

Sfeer

Door de balzaal setting kon er een huiskamer/jazz club sfeer opgebouwd worden voor het evenement. Elke bubbel kreeg een eigen tafeltje toegewezen, en er werd bediend door de medewerkers van de schouwburg. Daarnaast werd decoratie uit het café van De Stroate gebruikt om het podium volledig in te kleden. Zoals je op de foto’s ziet, versterkte dit alleen maar het huiskamer/jazz club gevoel. Hierdoor konden de aanwezigen dan ook genieten van een unieke avond in een unieke setting. Wij zijn in ieder geval fan van soortgelijke concepten. We hopen dan ook dat dit soort evenementen ook in de toekomst toe tot de mogelijkheden zullen blijven behoren.

Lees ook:

Tristan Isaac

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.