Rijden de treinen minder stipt?

14/11/2017

Wees gerust, je bent niet de enige die denkt dat de treinen minder stipt rijden. Reizigersorganisaties Test-Aankoop en TreinTramBus verzamelden een jaar lang zelf de nodige gegevens. En blijkbaar wijken die cijfers erg af van de officiële cijfers. Volgens Infrabel is daar niets van aan. Tijd voor een onderzoek.

Verschillende oorzaken

De NMBS en spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel vermelden in hun cijfers enkel vertragingen die zes minuten of meer bedragen. Volgens beide organisaties worden de vertragingen die korter zijn immers vaak doorheen het traject van de trein goedgemaakt. De NMBS spreekt in die gevallen bijgevolg niet over een ‘officiële’ vertraging. Reizigers in het eerste deel van het parcours komen echter wel te laat aan. Verder gebruikt de NMBS in haar vertragingsenquête ook een ander meetpunt dan Test-Aankoop en TreinTramBus. 

‘Kritiek is onterecht’

Infrabel, die elke maand over de vertragingen communiceert, is het niet eens met de kritiek. De spoorinfrastructuurbeheerder beweert dat hun eigen cijfers de enige officiële en wetenschappelijk onderbouwde gegevens zijn. 

Reizigers aan het woord

Wij trokken naar het station van Kortrijk en vroegen aan de reizigers wat zij vinden van de vertragingen op de spoorwegen. 

 

 

Friese Landuyt

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.