Rolschaatsen verovert na TikTok en Instagram nu ook Kortrijk

06/07/2021

Wie op donderdagavond op Kortrijk Weide onder de Ronde van Vlaanderenbrug passeert, ziet dat daar heel wat leeft: van picknickende vriendengroepen tot heftige bootcamps, van danslessen tot.. rolschaatsen! De sport die we allemaal kennen uit onze kindertijd lijkt dankzij Instagram en TikTok populairder dan ooit. Reden genoeg voor een gesprekje met rolschaatsend Kortrijk!

Ik sprak met Emma af, donderdagavond op Kortrijk Weide: dan zouden ze sowieso hier aan het rolschaatsen zijn. ‘Ze’, dat is niet alleen Emma maar een enthousiast groepje rolschaatsende jonge gasten. Of we voor het gesprek misschien wat verder weg konden zitten van alle drukte en afleiding, vroeg ik hen. Natuurlijk kon dat, al bleek het makkelijker gezegd dan gedaan.

Er werd nog snel een pitstop bij de nachtwinkel gepland en de groep passeerde daarna nog een andere skeelerende groep en raakte meteen aan de praat. Skaten: het is een sociaal gebeuren, zoveel was me ondertussen al duidelijk. Uiteindelijk vinden we een plekje waar we rustig kunnen praten. Bij me zitten Nioma, Kayah, Ayen, Emma, Anaïs en Robin

Kenden jullie elkaar al voor het rolschaatsen?

Robin: Een paar van ons kenden elkaar al, een paar niet. Ongeveer 50-50? Via het rollen hebben we wel veel mensen leren kennen, eigenlijk.

Anaïs: Door gewoon hier aan de LAGO, waar er veel andere skaters rondhangen, te skaten, raak je sowieso aan de praat. Zo hebben wij elkaar leren kennen.

Wanneer zijn jullie beginnen rolschaatsen?

Emma: Begin maart, drie maanden geleden.

Anaïs: (Tegen Nioma en Kayah) Jullie ook hé? Iedereen die elkaar tegenkwam, is toevallig op hetzelfde moment begonnen. Dus dat was ook super leuk, dat er niet zo veel niveauverschil is.

Hoe zijn jullie daar op gekomen, om te beginnen rolschaatsen?

Allen in koor: TikTok!

Aanaïs: Die trends vooral hé

Emma: Sowieso ook graag schaatsen, iedereen heeft dat nog gedaan als kind. En door TikTokvideo’s of door andere filmpjes te bekijken, besef je dat er zoveel mogelijkheden zijn, dat je zo veel kan doen.

Robin: En omdat wij niet oud zijn, omdat wij ook jong en hip zijn. En ik heb géén drang om dat te bewijzen. (Iedereen lacht)

Nioma: Vorig jaar was er een filmpje van een meisje. Ze komt uit Berlijn en ging echt viral. Ze stond te dansen, te jammen op haar skates. En toen dacht ik echt: wauw. Die carefreeness, dat zou ik echt willen hebben.

(N.v.d.r: Nioma heeft het hier over Oumi Janta)

Dus dan zijn jullie allemaal gewoon naar de sportwinkel gegaan om een paar rolschaatsen te kopen?

Anaïs: Zoiets, we hebben met een groepje eigenlijk allemaal skates gekocht van dezelfde website, zonder veel na te denken. We waren wel wat bang of we het gingen volhouden. Maar nu zijn we zeker toch drie maanden bezig en we doen het nog altijd, telkens als we van ons werk komen.

Hoe leer je nieuwe dingen als jullie allemaal beginners zijn?

Allen samen: TikTok, internet, YouTube, filmpjes!

Nioma: Heel veel filmpjes op YouTube en gewoon rondvragen. Bijvoorbeeld op Reddit is er ook een hele grote skate community. Daar heb ik heel veel dingen gevraagd, omdat ik iets langer ben. Ze geven echt hele goede tips. En ook door te kijken naar andere mensen, hoe zij het doen.

Emma: Het leerproces is speciaal hé. Je valt veel, maar het motiveert je om het nog beter te kunnen.

Anaïs: Hoe langer je het doet, hoe zelfzekerder je wordt en hoe beter je bewegingen worden. Je wordt zelfzekerder in je techniek. Soms durf je al eens een trucje. Ik was echt bang in het begin, ik ben nogal een stijve hark van nature. Dus ik dacht: hoe ga ik dat ooit kunnen. Maar na een tijdje lukt dat dan wel heel vlot en ben je daar wel mee weg

Nioma: Voor mij heeft het me ook veel zelfzekerder gemaakt in m’n lichaam. Ik dacht: wauw, ik had eigenlijk niet verwacht dat ik zoiets kon doen.

Lees het interview verder onder de foto

Op de foto zie je: v.l.n.r Nioma, Kayah, Ayen, Emma, Anaïs, Robin, vooraan: Saartje en Yves

Wanneer heb je dan beslist om een echt groepje te maken?

Emma: Direct eigenlijk. We waren eerst met ons vier en dachten: da’s zo leuk, we moeten met meer zijn. Dan gaan we met een hele troep ergens kunnen toekomen, en dan kan niemand ons iets maken. Want als je alleen skate op straat is dat soms een beetje eenzamer. Zeker als meisje, er wordt al eens iets naar je geroepen. En met hoe meer je bent, hoe meer mensen elkaar zaken kunnen aanleren. Dus we hebben eigenlijk snel beslist om vanaf dat we mensen tegenkwamen op straat om ze aan te spreken. (Tegen Nioma en Kayah) Hoe lang kennen we jullie al, een maand?

Nioma: Ja, een maand. We hebben elkaar nog niet zo heel vaak gezien, maar we voelen ons wel een community.

Emma: Ja, we waren echt direct met hetzelfde bezig, net zoals nog andere mensen in Kortrijk. En ja, op Instagram, als je begint filmpjes te posten, krijg je reacties van mensen: oh da lijkt mij wel leuk, mag ik ook eens meegaan? Dan zeggen we: ‘Ja tuurlijk!’ We sturen direct ook die site door waar je die goedkope skates kan vinden.

Waarom zou je rolschaatsen aanraden aan andere mensen?

Anaïs Je bent in beweging, het is sportief. Je denk effekes niet na.

Emma: Je hebt geen stress meer!

Robin: Schaafwonden zijn sexy.

Nioma: Het helpt ook echt wel met je zelfbeeld.

Robin: Plus, da’s echt waarom ik het doe: je zit niet een avond op café, je zit niet een avond thuis achter je tv. Je bent bezig, ‘t is geestig, je leert nieuwe mensen kennen. Als ik vanavond hier niet aan ‘t rolschaatsen was, zat ik gewoon thuis achter mijn computer te mastu-

En moet je dan sociaal zijn?

Emma: De meeste mensen die we tegenkomen zijn wel zo wat extravert en kleurrijk sowieso.

Anaïs: Sommige mensen gaan ook niet in op onze uitnodigingen, dat is ook oké.

Nioma: Ikzelf ben misschien iets introverter eigenlijk, maar ik merk wel echt dat zodra je een hobby deelt met iemand, het gemakkelijker is om met ze te praten. Je hebt iets gemeenschappelijk.

Als mensen zin hebben om ook eens te proberen, waar kunnen ze jullie dan vinden?

Emma: We hebben een Facebookgroep: Glow, gorgeous ladies on wheels.

Anaïs: Maar we zijn niet alleen ladies hé, er zijn ook mannen die meedoen.

Nioma: Ladies and Lads!

Robin en Emma: “Dan is ‘t Gllllloow”

Jullie zitten ook meestal hier op Kortrijk Weide?

Emma: Meestal wel. We hebben meerdere spotjes, aan de XPO is er een supergoed spotje, aan het ziekenhuis ook. Eigenlijk overal waar zo’n glad beton is. Hiernaast: op de Howestparking en bij Tranzit. Maar hier aan LAGO is het het gezelligst.

Anaïs: Ja, hier komen we veel mensen tegen.

Emma: Het is superpopulair ook hier hé, we zijn een beetje onze plaats aan het verliezen.

Nioma: ‘t Is vooral ook gewoon moeilijk om een goede plek te vinden om echt te kunnen rolschaatsen omdat de wegen niet optimaal zijn: er zijn veel gaten. Eigenlijk is dit het enige dat je echt hebt.

Emma: Stel je voor dat meer mensen beginnen rolschaatsen, dan moet er daar toch meer ruimte voor komen. We hebben zitten denken: als ons groepje groeit, zouden we misschien wel kijken om een vzw op te richten. Dan heb je net al wat meer vrijheid om een vaste locatie te zoeken of een evenementje te organiseren.

Anaïs: Rollerdisco’s!

Robin: Da’s de volgende stap.

Zalig, dan zijn wij alleszins zeker aanwezig! Merci voor het gesprek en tot op de eerste GLOW-rollerdisco!

Quindo Redactie

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.