Roots Zomerschool

Als Nederlands niet je moedertaal is, maar pas je tweede, derde of vierde taal, dan is het geen makkie om onze vervoegingen en verbuigingen onder de knie te krijgen. Zeker niet in een omgeving waar vooral West-Vlaams gesproken wordt. OKAN, onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers (OKAN), wil daar een antwoord op bieden. Met een zomerschool leren OKAN-jongeren al spelenderwijs onze taal en cultuur.

Twee maanden zomervakantie zorgen er soms voor dat kinderen die thuis geen Nederlands spreken opnieuw een taalachterstand oplopen tegen het begin van het schooljaar. Daarom organiseert stad Kortrijk de laatste twee weken van augustus ‘de zomerschool’ voor leerlingen uit de OKAN-klassen.

Elke voormiddag wordt het Nederlands geoefend via taalstimulerende, creatieve activiteiten, georganiseerd door de Kortrijkse OKAN-scholen. In de namiddag maken de kinderen en jongeren kennis met het Kortrijkse vrijetijdsaanbod, dankzij vzw Ajko (jeugdwelzijnswerk).

De anderstalige jongeren kwamen ook vier keer langs bij Quindo. Met iPads wandelden ze door de stad en legden ze hun indrukken vast op foto en leerden die bewerken met apps. Bij iedere foto schreven ze een korte zin of een tekstje dat ze ook opnamen in de radiostudio. Het resultaat kan je hier bekijken:

Een andere groep werkte aan een live radio-uitzending, een dik halfuur waarin wordt gepraat over hun interesses en waar de favoriete liedjes live worden gezongen. Beluister ‘Roots Radio’ hier:

Roots Radio – 27 augustus 2015 (OKAN-klassen / vzw Ajko) by Quindo on Mixcloud

Het fotoverslag kan je bekijken door deze foto aan te klikken:

IMG_0338

Dit project werd gerealiseerd met de steun van het Fonds Koningin Mathilde, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.