Samen delen in Kortrijk

09/02/2017

Deeleconomie, transitie, circulaire economie, cradle-to-cradle, resource-based economy; het zijn allemaal dure woorden met goede bedoelingen. Maar wat hebben ze in de praktijk te bieden? In een vorig artikel lieten we je al kennismaken met de deeleconomie. Maar om de theorie naar de praktijk te vertalen stellen we nu een aantal lokale projecten voor. Hoe kan je delen in Kortrijk? Deze organisaties doen het elke dag. 

‘Klimaatstad Kortrijk’ is een project van Stad Kortrijk dat wil inspireren en initiatieven aanreiken, o.a. op het gebied van transitie (van ieder voor zich naar samen delen). Ook kan je voor hoopvolle transitieverhalen uit Zuid-West Vlaanderen terecht op de website toekomstmakers.be. Naast de koepelorganisatie Klimaatstad Kortrijk zijn er enkele kleinere projecten die op specifieke gebieden het delen proberen te promoten, zoals ‘VELT Eetbaar Kortrijk’ (tuinieren in de stad),  ‘Stadsboerderij Kortrijk’ (lokale, biologische producten aanbieden aan de Kortrijkzanen) en de ‘Instrumentheek‘ (Het gratis uitlenen van werktuigen aan leden). Het zijn kleinschalige initiatieven die als experiment kunnen beschouwd worden. Co-housingprojecten als ‘Cohousing Kortrijk‘ zorgen ervoor dat je vandaag al kan kiezen om een beetje meer te delen in ruil voor meer levenskwaliteit. We stellen ze een voor een aan je voor.

Tuindelen

De website beweegt.velt.be probeert mensen die geen tuin hebben en willen tuinieren en mensen die wel een tuin hebben maar er niets mee doen met elkaar in contact te brengen zodat er een soort van ‘tuindelen’ kan ontstaan. Op deze kaart kan je bekijken wie in de regio Kortrijk een moestuin in de aanbieding heeft om te bewerken. Niet alleen gewone Kortrijkzanen maar ook universiteiten en hogescholen bieden hun grond aan.  En als je geen zin hebt om te tuinieren is er nog altijd de coöperatieve ‘Stadsboerderij Kortrijk‘ die een winkel hebben in de Watermolenstraat  69 en die natuurlijk altijd op zoek zijn naar medewerkers. Je kan natuurlijk ook  gewoon een groenteabonnement kopen.

Gereedschapsdelen

Een ander concreet initiatief in het kader van de deeleconomie in Kortrijk is de Instrumentheek vzw. Het gaat hier niet om muziekinstrumenten, maar om gereedschapsmateriaal die iedereen wel eens nodig heeft maar waarvan het kopen van een duur toestel vaak te kostelijk is voor het schaarse gebruik. Het doel is drieledig, en vat goed de positieve vicieuze cirkel samen die de de deeleconomie wil bewerkstelligen: armoede bestrijden, grondstofverspilling tegengaan en de sociale cohesie versterken. Sinds 2015 zitten zij zoals veel nieuwe initiatieven in Kortrijk op Overleie, Diskmuidekaai 4.

pexels-photo-41506

Autodelen

In september was er in café ‘De Dingen’ een samenkomst van potentiële autodelers. Het overkoepelende initiatief noemt Cozycar en komt voor uit het ‘Autopia’. Het wil mensen die liever een auto delen dan er één te bezitten samenbrengen. Op hun website kun je kijken of er in jouw buurt een autodeelgroep is en als dat niet het geval is aangeven dat jij wel geïnteresseerd bent in het delen van een auto. De stad Kortrijk moedigt autodelen aan door een gratis parkeerkaart te geven aan mensen die deel zijn van een autodeelgroep

Huisdelen

Een stap verder is samen met anderen woonruimte delen. Voor een deel zijn ze geïnspireerd op de kibboets in Israël maar veel minder verplichtend en met meer privacy. Voor wie in Kortrijk wil wonen en interesse heeft is er een info-avond gepland op 13 februari en 11 maart over een co-housing project in de Zwevegemstraat te Kortrijk. Door je huis (voor een gedeelte) met anderen te delen wordt tuin-, gereedschap- en autodelen zo in één klap veel vanzelfsprekender.

Meer over delen

Voor wie bewuster wil consumeren is er nu een centrale website die alle initiatieven op dit gebied verzamelt. Wie meer wil weten over wat er leeft op het gebied van burgerbeweging en solidariteit in Kortrijk kan terecht op de Facebookpagina van Hart Boven Hard Regio Kortrijk. Nog meer websites die over transitie schrijven zijn transitie.be, pala.be en dewereldmorgen.be. Schrijf je in op hun nieuwsbrieven en blijf zo op de hoogte van wat er leeft in de deeleconomie.

Alles staat nog in zijn kinderschoenen en alle projecten hebben dus ook veel kinderziekten. Al deze projecten kunnen jullie steun dus goed gebruiken. Wat zou jij allemaal willen delen?

Dieter Stockman

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.