Schouwburg Kortrijk wordt open huis

04/12/2020

Schouwburg Kortrijk start een bottom-upprogrammatie. Ze willen op die manier jongeren een stem geven in hun programmatie. Uiteindelijk willen ze het reguliere publiek laten kennismaken met onbekendere kunstvormen en die kunstvormen een podium bieden.

Open huis

Schouwburg Kortrijk start een project om de programmatie van het cultuurhuis toegankelijk te maken voor iedereen. Ze willen een open huis creëren waarbij alle cultuurvormen welkom zijn. Heleen Allary, publiekswerker van Schouwburg Kortrijk, verklaart: “Ik zie in de programmatie die ik krijg van boekingskantoren dat daar nog steeds de grote Vlaamse kunstvormen heersen. We willen hier een tegengewicht bieden en ook andere onbekendere kunstvormen een plaats geven.”

“Er zijn sowieso nog kunstvormen die we niet kennen en die we naar boven willen brengen.”

Als publiekswerker heeft Heleen een belangrijke rol: “Ik ben brug tussen publiek en kunstenaar. Nu krijg je als programmator een aanbod binnen van alle artiesten en je kiest zelf. Ik vind dat we daardoor de link met het publiek verliezen. Als je niet echt op zoek gaat en de vraag stelt waar de interesses liggen, dan weet je dat niet. Ik vind die dialoog echt belangrijk.”

Kampioenschap Slam Poetry

Het idee van zo’n bottom-upprogrammatie groeide in de eerste lockdown, waarna het Schouwburg in september drie events met HipHopAcademie De Stroate organiseerde.  “Zelfs hiphop is nog altijd een ongekendere kunstvorm voor het grote publiek. Onder andere het West-Vlaams Kampioenschap Slam Poetry vond toen plaats. Ik vind het wel tof dat ons publiek daar eens naar kan komen kijken en dat slam poetry een groter podium krijgt. Er zijn sowieso nog kunstvormen in Kortrijk die we niet kennen, die ergens leven en die we naar boven willen brengen.”

In januari gaat de Schouwburg aan de slag met geïnteresseerde jongeren in kerngroepen en vanuit die groepen willen ze verder werken naar een jaarwerking. Ze willen niet rond een bepaald thema blijven werken. “Daar kunnen heel verschillende dingen uitkomen”, besluit Heleen.

📣 Tussen 15 & 35 jaar jong? We need you 🙌

Express yourself in deze enquête over jullie leefwereld.
Van welke thema’s…

Geplaatst door Schouwburg Kortrijk op Donderdag 3 december 2020

Lees ook:

Louis Vanoosthuyze

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.