Senioren leren kinderen geschiedenis tijdens verhalenproject

22/06/2015

Hoe kan je kinderen warm maken voor geschiedenis zonder te vervallen in een opsomming van droge feiten en data? Medialab Quindo, Buurtschool V-Tex en RVT De Korenbloem zochten het uit via een groot verhalenproject. Leerlingen ontdekten de wereldgeschiedenis aan de hand van zelfgemaakte slidecasts waarin enkele rusthuisbewoners de hoofdrol speelden.

Geschiedenis hoeft geen saai vak te zijn. Je kunt kinderen ook iets bijbrengen over pakweg de Tweede Wereldoorlog of Expo 58 op een speelse manier. Vanuit die overtuiging stapte Quindo naar Buurtschool V-Tex met de vraag samen een verhalenproject uit te werken. De kinderen zouden het verleden leren kennen aan de hand van persoonlijke verhalen van senioren.

Veertien leerlingen gingen twee maanden aan de slag met media. Bij Quindo leerden ze opnemen met professioneel materiaal, de juiste vragen voorbereiden, audio monteren, slidecasts maken en zoveel meer. Op school leerden ze intussen over de wereldgeschiedenis. Met hun historische kennis en mediavaardigheden op zak trokken ze naar RVT De Korenbloem.

Daar namen ze interviews af met enkele senioren. Ze vroegen Agnes, Dolores, Elza, Julienne, Roos en Paula naar hun persoonlijke ervaringen uit het verleden. De kinderen kwamen zo meer te weten over tal van belangrijke feiten uit de geschiedenis. De kinderen verwerkten nadien de interviews en zelfgenomen foto’s in enkele slidecasts.

De ergotherapeuten van RVT De Korenbloem werkten graag mee aan dit verhalenproject. Ze zagen hoe de komst van de kinderen voor jeugdig enthousiasme zorgde bij de senioren. Ze praten immers graag over het verleden. Het verhalenproject gaf de kinderen en senioren de kans elkaar beter te leren kennen.

Enkele leerlingen van Buurtschool V-Tex leggen het project kort uit:

Agnes Kimpe – Bakkersdochter
door Sébastien en Miro

Agnes woont in RVT De Korenbloem, herinnert zich haar werk in de bakkerij, het rondbrengen van brood met paard en kar. Ondanks de drukke werkweek ging Agnes ook graag sporten en dansen. Ze vertelt over bommen tijdens WOII terwijl ze in het ‘Pensionnat des Dames de Marie’ in Moeskroen verbleef.

Dolores Denève – Onthaalmoeder
door Emma en Lena

Dolores is geboren in 1937, sinds enkele maanden is ze weduwe. Twintig jaar lang verzorgde ze als onthaalmoeder 46 kinderen.

Elza Surmont – Assistent Fotografe
door Aïsha en Charlotte

Elza is in april negentig jaar geworden. Ze is de laatste overlevende uit haar huishouden. Ze haalt herinneringen op aan haar kleine zus en haar job bij een fotograaf. Haar broer zat tijdens WOII in een Duits werkkamp.

Julienne Ferlin – Scheerster
door Dylan en Henri

Ze groeide op op het platteland en herinnert zich zowel de moeilijke tijden als enkele schone herinneringen. Julienne ging tot haar 14de naar school, daarna werkte ze in een textielfabriek. Met haar 85 jaar heeft ze haar volledige gezin overleefd.

Roos Lapere – Lerares Aardrijkskunde
Door Hajar en Myrthe

Een vrouw met een zeer zacht karakter die enkel het goede met iedereen voor heeft. Nog steeds staat Roos positief in het leven. Ze zag het Atomium slechts één maal in haar leven, in 1958 tijdens de Wereldtentoonstelling. De geboorte van haar dochter was voor Roos het gelukkigste moment uit haar leven.

Paula Morée – Boerendochter en huisvrouw
door Ade en Lena

De oudste dochter van een kroostrijk gezin, zodanig kroostrijk dat de Duitsers het toelieten dat haar vader thuis bleef om hen te onderhouden. Als boerendochter trouwde ze met een landbouwer. Op de plaats waar hun boerderij stond staan nu drie moderne huizen.

Broos Claerhout

Eén reactie op “Senioren leren kinderen geschiedenis tijdens verhalenproject

  1. Els Denaux says:

    Prachtig project, heel geslaagd!

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.