‘Shazam!’: een superheldenfilm om van te smullen

23/04/2019

Hoe zou jij omgaan met heldenkrachten? Haast elk kind heeft al eens gedroomd dat hij of zij een superheld was. Iedereen houdt van je en je hebt gaven waar andere mensen alleen maar van kunnen dromen. Zeg nu zelf, een betere hobby kan je niet vinden, toch? Onze jongerenreporter nam de proef op de som en ging kijken naar ‘Shazam!’.

Nieuwe superheld

DC Comics is aan het experimenteren. Voor het eerst vertonen ze een film met een hoofdpersonage in wie je jezelf echt kan inleven. Deze keer geen mensen uit de ruimte met aangeboren bovennatuurlijke krachten en ook geen onderwatergoden met lichamen om u tegen te zeggen. Na de superhelden genaamd Superman, Wonder Woman en Aquaman is het de beurt aan Billy Batson om zich te introduceren.

Billy is een zelfstandige 14-jarige kerel die als pleegkind reeds bij heel wat families vertoefde. Hij gaat er liever alleen op uit, en dat zorgt voor heel wat problemen. Op een dag komt hij terecht in een nieuwe familie en leert hij zijn nieuwe broers en zussen kennen, waaronder de schattige Darla en Eugene de gamer. Wat later krijgt hij op een magische wijze de gave om in een volwassen superheld te veranderen. Hij hoeft enkel de naam van de superheld te zeggen: Captain Sparkle Fingers. Of was het Shazam?

(lees verder onder de video)

Strak verhaal

De dosis humor in ‘Shazam!’ is goed afgewogen. De film zit vol geeky referenties en voelt totaal anders aan dan die andere superheldenfilm Deadpool (2016). Deze antiheld kan je ook goed laten lachen, maar dan eerder met zijn grappen die wat over the top zijn voor sommigen. De humor in ‘Shazam!’ is daarentegen kindvriendelijker en ook herkenbaarder. Het idee van een puber die vastzit in het lichaam van zo’n mannelijke spierbundel is op zich natuurlijk al hilarisch.

Het komische aspect gaat hand in hand met het simpele verhaal van Billy Batson. Je zal geen traantje moeten wegpinken, maar het centrale thema van de film komt duidelijk naar voren. Vooral de stukken met Billy en zijn broer Freddy maken de film af. Deze twee, of eerder drie acteurs, zijn trouwens enorm goed gecast! Door hun acteerprestaties word je volledig ondergedompeld in hun emoties.

Doctor who?

Vooral wat de schurk van het verhaal betreft, gaat de film voor sommigen iets te ver en da’s niet geheel onterecht. Een beetje gruwel moet uiteraard kunnen, maar DC Comics probeert zich op dat vlak misschien te veel te onderscheiden van concurrent Marvel. Bovendien krijg je maar weinig empathie voor Shazams tegenstander, je zou zelfs bijna zijn naam vergeten…

Niettemin straalt ‘Shazam!’, en dat dankzij meerdere superkrachten. De personages zijn geweldig en het zijn vooral hun humoristische dialogen die deze film aantrekkelijk maken. Een diepere betekenis moet je niet meteen zoeken. Akkoord, de superschurk is soms een pain in the ass, maar dat valt zeker te negeren. ‘Shazam!’ is een leuke film voor het hele gezin en krijgt een welverdiende acht op tien.

‘Shazam’ speelt in┬áde zalen van Kinepolis Kortrijk, klik hier voor de programmatie.

Jasper Janssens

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.