Siebrand blikt vooruit op De Bestn Vant Westn

29/09/2018

Zaterdag 29 september vindt de vijfde editie van De Bestn Vant Westn plaats, de Champions League van de West-Vlaamse rap. Een vakkundige jury bestaande uit Cfour, Vuulle Muulle, Connard, Koenda en Low G gaat op zoek naar de beste freestyle rapper van West-Vlaanderen. Zestien MC’s zullen het tegen elkaar opnemen in de Magdalenazaal in Brugge. Siebrand uit Kortrijk, de winnaar van vorig jaar, vertelde ons hoe hij naar de wedstrijd toeleeft.

Siebrand, je bent vorig jaar De Bestn Vant Westn geworden. Kan je ons vertellen hoe die wedstrijd eigenlijk in zijn werk gaat?

“De Bestn Vant Westn is een battle volgens het klassieke rap battle-systeem. Je hebt zestien kandidaten en een dj die beats dropt. Na een loting zetten ze de kandidaten tegenover elkaar. Dat wil zeggen dat er telkens een strijd is tussen twee rappers. Aan de hand van een rondesysteem moet je proberen je tegenstander te overtroeven. Elke rapper krijgt per ronde één minuut de tijd om zichzelf te bewijzen. Dat kan door technisch heel goed te rappen, door het neerhalen van je tegenstander … Het komt er dus op neer dat je moet tonen dat jij de betere rapper bent.”

Deze editie neem je al voor de vijfde keer mee en vorig jaar was je nog De Bestn Vant Westn. Waarom ben je elk jaar opnieuw van de partij?

“Goh, het leuke aan battles vind ik dat heel veel mensen in battles niet verder geraken dan het niveau van cafépraat met uitspraken zoals “je mama”, “je zus” en “je lief”. Ik vind het juist leuk om dat niet te doen. Voor mij is dat een van de redenen waarom ik vijf jaar aan een stuk ben blijven meedoen aan die battles, om iets anders te tonen. Ik krijg bijna altijd commentaar op mijn haar. Dan is het juist veel leuker om daarop te reageren, in plaats van af te komen met “Ja ja, het is allemaal niet waar…” Dat pakt niet, en is inhoudelijk niet zo sterk. Daarmee krijg je wel makkelijk het publiek mee, maar het is leuker om iets anders te doen, een meerwaarde te zoeken.”

Wie is dit jaar je grootste concurrent?

“Er zijn twee rappers die een voorronde battle gewonnen hebben. Ieder jaar zijn er een paar van die voorrondes waarbij je jouw plaats al kan verdienen. Die winnaars zijn meestal de gevaarlijkste omdat ze al ervaring hebben met battles. Er zijn twee mensen die dit jaar in de voorronde een ticket hebben gekregen. Eerst heb je Nina, AKA Doornroosje uit Brugge. Ze heeft in Gent al meegedaan aan battles en daar geraakte ze tot in de finale. Uiteindelijk verloor ze van de kampioen in de Benelux. Nina is sowieso gevaarlijk, al is het maar omdat het iets volledig nieuw is en ze zelf ook niet voor het typische recept kiest. De tweede rapper is Tovenare, een oude rot in de West-Vlaamse rap. Hij is iemand die voor meerwaarde gaat. Nina en Tovenare zijn twee mensen met inhoud. Ik vind dat zij in een klasse apart zitten. Zij doen volledig hun eigen ding. Op die manier kunnen zij een serieuze concurrentie zijn.”

Je wordt beoordeeld door een vakjury. Is het een voordeel voor jou dat je al voor de vijfde keer meedoet, en daarom ook bekender bent bij de vakjury? Misschien zullen ze milder zijn?

“Nee, totaal niet. Ik denk dat dat net mijn grootste nadeel is. Dit jaar zitten in de jury mensen die mij al redelijk goed kennen. Mensen die mij bijvoorbeeld al veel hebben horen freestylen. Ondanks dat het allemaal improvisatie is, heeft iedereen zijn patroon, zijn onderwerp en andere dingen die terugkeren. Bijvoorbeeld met Low G, die in de jury zit dit jaar en twee jaar geleden gewonnen heeft, heb ik al vaak op het podium gestaan. Hij zal direct doorhebben wanneer het niet goed gaat.”

In welke mate zal je zenuwachtig zijn zaterdag?

“Dat is dubbel. Vorig jaar was het eigenlijk de laatste keer dat ik wou meedoen, en toen won ik, dus dit jaar heb ik eigenlijk niet veel meer te bewijzen. Het zal voor mij leuker zijn als ik verlies tegen iemand die ik zelf goed genoeg vind. Nerveus ben ik ergens wel, want er zijn sowieso een paar serieuze kandidaten, maar ergens heb ik ook bitter weinig te bewijzen. Ik heb al vier jaar getoond dat ik mijn mannetje kan staan. Giovanni en ik zijn de enige die elk jaar meedoen. Op het moment zelf ga ik natuurlijk knikkende knieën hebben, maar momenteel ben ik nog erg op mijn gemak.”

Draait De Bestn Vant Westn ook een beetje om prestige voor jou?

“Ja, tuurlijk. Als je MC wilt zijn en niet gewoon rapper, ben je master of the crowd en master of the ceremony. Dan is iedere kans om te bewijzen dat je het effectief kan van belang. Zeker bij rappen, want dat is toch wel een geval apart en gebeurt niet zoveel meer in België. Ja, het is wel een belangrijke spot om te staan. Het is ook nog altijd een eer om daar te staan, dus ik ben altijd wel voor een deel nerveus. Juist omdat ik daar wil staan.”

Heb je nog een gouden tip voor de andere kandidaten die voor de eerste keer zullen meedoen?

“Sowieso niet te veel proberen fel doen. Gewoon stilstaan, luisteren, en bij alles wat je hoort iets proberen te verzinnen. De simpelste truc in battles is gewoon het sterkste punt van je tegenstander eruit pikken. Als je dat onderuit kan halen is de vorige ronde van je tegenstander direct waardeloos. Breng iets anders in reactie tot is misschien de beste tip.”

We wensen jou alvast veel succes voor zaterdag en hopelijk haalt opnieuw een Kortrijkzaan de titel binnen.

“Ik zal mijn best doen!”

Ondanks de vele ervaring die Siebrand bezit is hij toch nog altijd nerveus. Het is afwachten tot zaterdag vooraleer we te weten komen of deze talentvolle MC van De Stroate opnieuw een prijs uit de brand sleept. De winnaar gaat naar huis met de begeerde titel, een beker en 300 euro aan prijzengeld.

Beluister het volledige interview.

Jeffrey Hanssens

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.