Sint-Maartenskliniek wordt studententoren vanaf schooljaar ’23-’24

22/06/2021

Op de site van de voormalige Sint-Maartenskliniek wordt een volledig nieuwe studentenresidentie gebouwd. Het zal bestaan uit twee gebouwen van zeven verdiepingen en plaats bieden aan 172 studenten. De nieuwe studentenkamers zijn vooral bedoeld voor de buitenlandse studenten van onder andere de game-opleiding DAE van Howest.

Kortrijk zet zichzelf alsmaar meer op de kaart als studentenstad en is ondertussen de grootste van West-Vlaanderen. Het aantal studenten is de laatste vijf jaar gestegen tot ruim vijftien duizend. Daarvan is er voorzichtig geschat een op vier kotstudent. Vandaag telt de stad 2 439 erkende studentenkamers en dat zijn er dus zo’n 1 500 te weinig. “Het tekort aan passende studentenkamers is momenteel zo groot dat studenten in Waregem of Roeselare op kot gaan om dan aan Howest te studeren”, aldus Lode De Geyter, algemeen directeur Howest.

Het project om 172 kamers te bouwen op de voormalige site van het Sint-Maartensziekenhuis in de Burgemeester Vercruysselaan is dus broodnodig. In de oostelijke vleugel van de campus zijn momenteel al 80 kamers voor buitenlandse studenten en ook de nieuwbouw zou gereserveerd worden voor internationale studenten van onder andere de wereldberoemde game-opleiding DAE. Voor dit project werken Howest en stad Kortrijk samen met ontwikkelaar Immogra. De vergunning voor de bouwplannen zijn ook al in orde.

Zo zou de site er in de toekomst moeten uitzien. (foto uit persnota)

Groene plannen

De studentenkamers komen in twee gebouwen van elk zeven verdiepingen en zullen elk hun eigen sanitair hebben en dertien gemeenschappelijke eetplaatsen. In de oostelijke vleugel komen zeven volwaardige verdiepingen terwijl in de andere vleugel een dakterras komt met een verdiepte koer. Ondergronds komt er een fietsenberging met voor elke student een fietsenstalplaats. Een aparte conciërgewoning wordt aangebouwd aan de rij huizen langs de Burgemeester Vercruysselaan. De sloopwerken beginnen in het najaar en de eerste studenten zouden hun intrek kunnen nemen vanaf het academiejaar 2023-2024.

De studentenhuisvesting op de campus van de Sint-Maartenskliniek past in het plaatje van een groener Kortrijk. Ontwikkelaar Imogra en de stad werken hiervoor samen aan een masterplan. “Door in de hoogte te bouwen, kan extra groene open ruimte gecreëerd worden”, zegt Wout Maddens, schepen van bouwen en wonen. “Op vandaag is deze site van 13 607 m² bijna volledig ingenomen door gebouwen en paarkeerplaatsen. Een essentieel element bij de verdere uitwerking van dat masterplan wordt het gedeeltelijk ontharden en het creëren van een centrale groene ruimte”.

Kevin Storme

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.