Slachtoffers homovervolging in Tsjetsjenië doen hun verhaal

12/11/2019

Op vrijdag 8 november maakten twee Tsjetsjeense vluchtelingen een radio-uitzending op Quindo over de vervolging van homo’s in de Russische deelrepubliek.

De Russische klopjacht op lhbt’ers in Tsjetsjenië is al drie jaar aan de gang. In Kortrijk vertellen Hakim – een schuilnaam – en een vriend over de situatie. “Ik deed mijn eerste coming-out tegen iemand die zei dat hij ook homo was, achteraf bleek hij een geheim agent en werd ik gearresteerd”, legt Hakim uit.

De uitzending kadert binnen het programma ‘Open Mic’, een initiatief van Quindo-vrijwilliger Carlos Perez: “Met Open Mic wil ik thema’s aankaarten die nog taboe zijn, over de klopjacht in Tsjetsjenië weten we nog te weinig en het verhaal van Hakim is om stil van te worden.” Medialab Quindo probeert een stem te geven aan alle jongeren, dit programma is daar een voorbeeld van.

Hakim richtte in 2018 de organisatie ‘LGBT+ World Beside’ op. Met als doel: jonge homo’s in Tsjetsjenië tonen dat het anders kan. De vrijwilligersorganisatie helpt ook bij de integratie van vluchtelingen in België en Nederland. Hakim: “De cultuurshock is vaak groot, zeker als je uit zo’n hel komt, en dan plots vrijheid ervaart.”

Het Amerikaanse mediabedrijf ABC werkt momenteel aan een undercover documentaire over de problematiek, ook daar werken Hakim en zijn organisatie aan mee. Via hun Instagram-account vind je al enkele schokkende fragmenten terug.

Herbeluister de radio-uitzending hieronder.

LEES OOK

Carlos Perez

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.