Solliciteren doe je zo!

20/02/2018

Wie in juni of september afstudeert, moet binnenkort voor de eerste keer op zoek naar een job. Sommige studenten volgen zelfs al tijdens hun laatste academiejaar de arbeidsmarkt op de voet. Lien Leroy, ex-woordvoerster van VDAB West-Vlaanderen, zet enkele sollicitatietips op een rijtje. 

1. Ken jezelf

Denk na over jouw kwaliteiten en werkpunten. “Zelfkennis is natuurlijk het begin van de wijsheid zeggen ze altijd en dat is ook zo”, vertelt Lien Leroy. “Er staan heel wat testen op de VDAB-site maar spreek ook de mensen in jouw omgeving aan.” Zet jezelf in de verf bij jouw toekomstige werkgever. Let wel op dat je geen “alternative feiten” verspreidt over jezelf.

2. Ga voor een job die bij jou past 

Solliciteer niet voor de eerste de beste vacature. Werk je liever in een groot of een klein team? Wil je een gevarieerd takenpakket? Is een bureaujob iets voor jou? Het zijn stuk voor stuk vragen die je jezelf moet stellen vooraleer je aan de jobszoektocht begint. “Een stage is bijvoorbeeld ideaal om te weten welke jobs bij jou passen”, zegt de ex-woordvoerster.

via GIPHY

3. Weg met die cv’s en motivatiebrieven? 

Neen, dat klopt niet helemaal. “Bij VDAB hebben wij toch nog het gevoel dat werkgevers nog vragen naar een traditioneel cv en een motivatiebrief. Je komt best wel origineel uit de hoek, en het allemaal wat persoonlijker maken kan ook geen kwaad”, aldus Lien Leroy. En het klinkt misschien als een cliché, maar herschrijf jouw cv en motivatiebrief per vacature. “Probeer de relevante competenties uit de vacature en te beklemtonen.” Ga je voor een job in de creatieve sector? Voeg dan ook een portfolio of een video cv toe. 

(lees verder onder de video)

4. Pas op met sociale media

“Werkgevers gebruiken Google en sociale media om kandidaten te screenen“, zegt Lien. “Je gaat best na wat er zichtbaar is voor iedereen en eventueel kan je jouw profielen wat meer afschermen van de buitenwereld.” Zorg er daarnaast voor dat de informatie die over jou online staat up to date is.

Beluister het volledige interview.

Thomas Herrero

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.