Spaanstalige cineMÁS verovert de Kortrijkse en Gentse cinema

03/05/2017

De Gentse Sphinx cinema en het Kortrijkse kunstencentrum BUDA organiseren samen een nieuwe editie van cineMÁS. Van woensdag 3 mei t.e.m. dinsdag 9 mei viert de Spaanstalige film feest met vertoningen van 11 films uit Spanje en Latijns-Amerika.

Voor het derde jaar op rij zorgt de Gents-Kortrijkse filmtandem Sphinx en Buda opnieuw dat er maar liefst zeven films in beide zalen te zien zijn. Op het programma staat een zorgvuldige selectie die focust op de Spaanstalige filmindustrie. 

Met een opvallend groot aanbod aan Spaanse films, dat zich tevens vertaalt naar ons programma, stellen Sphinx en Buda zich de vraag: komt de Spaanse filmindustrie opnieuw tot leven na een crisis? In tegenstelling tot de Italiaanse markt, die het vanaf 1980 zwaar te verduren kreeg, was er in de Spaanstalige cinema in de afgelopen periode sprake van een kwaliteitsboost. Actuele en fijnzinnige cinema uit Latijns-Amerika en Spaanse toppers die internationale erkenning genieten zijn van de partij. Ook leveren Mexico, Chili en Argentinië zoals steeds bijdrages. Voor het eerst staat er ook een film uit Panama op het programma: ‘Kenke’.

Spaanstalige filmklassiekers ontbreken niet: dit jaar staat een gerestaureerde classic op het programma, ‘El Sur’, een delicaat meesterwerk. ‘Poesía sin fin’ werd niet eerder gedistribueerd in België, maar vindt in het kader van cineMÁS en Please Release Me toch – éénmalig – zijn weg naar het grote scherm. Naar goede gewoonte staat er ook één documentaire op het programma: ‘La Chana’, over een van de grootste flamencodanseressen aller tijden.

Timon Van De Voorde

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.