SPURT steunt student-ondernemers op Bedrijvencontactdagen

06/12/2019

Ruim 600 bedrijven stelden zich voor op de Bedrijvencontactdagen op woensdag 4 en donderdag 5 december in Kortrijk Xpo. Ook SPURT tekende present met als doel student-ondernemers een plek geven op de populaire beurs. Wij zochten stand 440 op en praatten er met Ellie Samyn, de coördinatrice van SPURT.

Wat is SPURT precies?

Ellie: “Met SPURT willen wij het ondernemerschap bij jonge ondernemers en student-ondernemers in Kortrijk stimuleren. We merken namelijk dat er heel veel potentieel zit in studenten en jonge mensen. Toen we het ondersteuningsplatform vier jaar geleden wilden lanceren, hebben we een samenwerking opgestart met stad Kortrijk en de vier hogeronderwijsinstellingen, zijnde: Howest, Vives, Kulak en UGent Campus Kortrijk. Ook hebben we enkele externe partners, zoals Designregio Kortrijk.”

Hebben Kortrijkse studenten de ondernemerszin te pakken?

Ellie: “We merken dat zeker, want Kortrijk ademt ondernemerschap. Momenteel zijn we al vier jaar bezig met SPURT, hoewel het platform de eerste twee jaren onder de noemer SPEK bestond. In die hele periode hebben we zelfs een opvallende stijging gemerkt bij jonge ondernemers die iets willen opstarten of met iets bezig zijn. Die sterke stijging zou er wellicht niet geweest zijn zonder de begeleiding van SPURT.”

Als studenten een idee hebben en een onderneming willen op poten zetten, hoe komen zij dan bij jullie terecht? Hoe worden zij verder geholpen?

Ellie: “Die studenten zitten vanzelfsprekend in een van de eerdergenoemde hogeronderwijsinstellingen. Daar leren zij het concept van SPURT kennen. Op die manier kunnen zij de bevoegde docent of businesscoach aanspreken en hem of haar vertellen over hun idee. Als dat interessant blijkt, kunnen ze verder geholpen worden. Alles gebeurt bijgevolg binnen de school zelf, tijdens de schooltijd. Maar ook erbuiten kunnen de studenten geholpen worden met de juiste connecties en netwerken. Door te werken met die interne bedrijfscoach wordt de drempel verkleind voor jonge ondernemers, want anders moeten zij een externe partner opzoeken als zij bijvoorbeeld een businessplan willen opstellen. De bedrijfscoaches merken dan ook dat de ondernemers in spe met eenvoudige, maar cruciale vragen komen.”

“Bovendien kunnen student-ondernemers een voordelig statuut voor student-zelfstandige aanvragen. Zo kunnen ze nog steeds met hun hoofd in de boeken zitten, maar kunnen ze ook bijvoorbeeld vergaderingen bijwonen indien nodig. Daarnaast hoeft de student-zelfstandige minder te betalen aan de overheid, wat natuurlijk leuk meegenomen is. Als je als student-zelfstandige door jouw studententijd gaat, doe je sowieso veel ervaring op, wat uiteraard goed is voor jouw cv.”

Waarom hadden jullie een stand op de Bedrijvencontactdagen in Kortrijk Xpo?

Ellie: “Deze beurs is het ultieme moment waarop bedrijven elkaar leren kennen en netwerken worden uitgebouwd. Wij hebben dan ook enkele student-ondernemers meegebracht naar onze stand. Die jonge ondernemers zitten al iets verder in hun businessplan of hebben een concreet product voor ogen. Hier kunnen zij hun blik verruimen en in contact komen met mogelijke bedrijven, leveranciers, klanten etc. Zij kunnen bijgevolg hun netwerk op poten zetten. Daarnaast is een stand op de Bedrijvencontactdagen een dure investering, vandaar dat we hen meenemen.”

Wat is het uiteindelijke doel met SPURT?

Ellie: “We willen dus het student-ondernemerschap blijven stimuleren in Kortrijk en regio Kortrijk, maar uiteraard zijn er ook heel wat studenten die niet in Kortrijk wonen. SPURT wil hen laten proeven van en indien nodig verder begeleiden in hun ondernemerschap. We kunnen niet allemaal bij een baas werken … Nieuwe initiatieven en creativiteit zijn broodnodig! Jongeren zijn de toekomst en we moeten hen aanzetten tot ondernemerschap.”

Zelf student en goesting om te ondernemen? Neem contact op met het SPURT-team.

LEES OOK

Timothy Maesen

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.