‘Star Wars: The Last Jedi’: terugblikken en vooruitkijken

05/01/2018

De First Order heerst. Nu de vredelievende Republiek grotendeels vernietigd is, zet Supreme Leader Snoke zijn troepen in om de controle over het heelal te grijpen. Enkel de rebellen van generaal Leia Organa houden stand tegen de tirannie in de hoop dat de terugkeer van Jedi-meester Luke Skywalker het tij kan doen keren…

Na de (toch wel onverwachte) voltreffers Star Wars: The Force Awakens en spin-off Rogue One: A Star Wars Story waren de verwachtingen voor Star Wars: The Last Jedi bij de gemiddelde film- en Star Wars-fan nogal hooggespannen. De teasers en trailers deden alvast het beste vermoeden en vol spanning werd afgeteld tot woensdag 13 december. Een cinematografische parel die kon wedijveren met de fantastische originele trilogie was wellicht te hoog gegrepen. Ofwel haalde The Last Jedi het niveau van zijn bekende voorgangers ofwel zouden we het moeten stellen met een gedrocht als The Phantom Menace.

Meningen zijn verdeeld

We kunnen u onmiddellijk geruststellen, ja, The Last Jedi is een heel stuk beter dan de vervloekte prequel-trilogie. Dat de meningen echter verdeeld zijn, is een understatement van jewelste. Al relatief snel nadat de film in de zalen uitkwam, startten die-hard fans een petitie om The Last Jedi uit de officiële canon te schrappen. Inmiddels betoonde de initiatiefnemer van de petitie zijn spijt maar de toon was, in ieder geval bij een deel van de fans, gezet.

Stilstaan is achteruitgaan?

Publiekslieveling Mark Hamill gaf in verschillende promo-interviews te kennen niet tevreden te zijn met zijn rol in The Last Jedi. “He’s not my Luke Skywalker.” Zoals zo vaak ligt de waarheid ergens in het midden. Het was, de kritiek van Hamill indachtig, inderdaad vreemd en ietwat ontgoochelend om vast te stellen dat deze Luke Skywalker toch grondig verschilt van jeugdheld Luke. Misschien is stilstaan wel achteruitgaan maar hier gaat de voorkeur toch wel duidelijk uit naar de good old Luke uit de originele trilogie. Wie echter niet in de jaren ’80 opgroeide met de Star Wars-VHS-cassettes van de plaatselijke videotheek zal wellicht minder opkijken van de metamorfose van Luke Skywalker.

Kiezen is verliezen

Het is geen eenvoudige taak voor de makers om iedereen tevreden te houden. De dertig- en veertigplussers die niets hebben met de originele mythische Star Wars-trilogie zijn wellicht even schaars als de huidige puntenoogst van de voetbalploeg aan de Gaverbeek. Hoe stel je zowel die oude, vaak heel fanatieke fans als de kinderen en tieners met een heel ander referentiekader tevreden? Kinderen die opgegroeid zijn in een tijd waarin alles sneller en flitsender moet zijn en meer en meer last krijgen van een kort concentratievermogen. Bij de drie laatste films uit het Star Wars-universum hebben de makers wat dat betreft toch een redelijk goed evenwicht gevonden tussen oud en nieuw.

Vreemd beestje

Less is more, het is een devies dat spijtig genoeg niet bekend in de oren klinkt bij veel filmmakers. Met een speelduur van 155 minuten is ook The Last Jedi een bovengemiddeld lange rit die in de bioscoop ook nog eens onderbroken wordt door een pauze, horror van de bovenste plank.  De laatste in het Star Wars-rijtje is een vreemd beestje, in die zin dat de film ondanks de (te) lange speelduur, het teveel focussen op zijlijnen en het ontbreken van een echt wow-gevoel nooit gaat vervelen.

Het is een typisch tweede deel van een trilogie, er worden vragen beantwoord en open gehouden. Daarbij heeft regisseur Rian Johnson duidelijk iets te veel hooi op zijn vork genomen. Zeker het eerste uur bevat nogal wat scènes die het niveau naar beneden halen, met de zweefscène van een van de protagonisten in de ruimte als dieptepunt. Ook het telepathische contact tussen Kylo Ren (Adam Driver) en Rey (Daisy Ridley) botst geregeld op de ‘suspension of disbelief’-grenzen. Nooit een goed teken voor een verhaal dat zich volledig afspeelt in een universum vol fictieve planeten en ruimtewezens. 

1 miljard dollar

De opwinding zoals bij die eerste keer A New Hope, The Empire Strikes Back en Return Of The Jedi komt wellicht nooit meer terug maar de gigantische opbrengst van The Last Jedi, meer dan 1 miljard dollar na nog geen drie weken, bewijst dat de Star Wars-saga springlevend is. ***

Mattias Derdeyn

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.