Steak Number Eight klaar voor nieuw hoofdstuk

08/05/2018

Er heerste eerst wat onduidelijkheid, maar de Wevelgemse band gaat door, weliswaar met een nieuw project. Op vrijdag 2 november geven ze meer informatie tijdens hun allerlaatste show als Steak Number Eight in De Vooruit in Gent. “Om vooruit te kunnen gaan, moet je soms iets achterlaten”, zegt frontman Brent Vanneste.

Op randje van doorbraak in buitenland

Voor alle rock- en metalfans in België is Steak Number Eight al jaren een begrip waar je niet omheen kan. Los van hun overwinning op Humo’s Rock Rally in 2008 en hun 4 uitgebrachte albums sindsdien, speelde de band op talloze Belgische festivals waaronder Pukkelpop, Graspop en Dour. Daarnaast begon het de laatste jaren ook steeds beter te lopen in het buitenland. Zo speelde de band op grote festivals als Wacken Open Air (DE), Hellfest (FR) of London Desertfest (UK). Toen ze vorig jaar ook nog eens met Mastodon op tour mochten door Europa, leek niets meer in de weg te staan van een mogelijke doorbraak buiten onze landsgrenzen.

Aan het muzikale talent en de overdosis aan energie van de vier West-Vlamingen zou het alvast niet liggen. Of ze hun huidige succes nog zullen zien verder groeien onder de noemer ‘Steak Number Eight’, lijkt echter niet meer mogelijk.

“Persoonlijk en muzikaal groeiproces”

“In 2003 begonnen we samen te spelen en een jaar later kozen we de naam Steak Number Eight, omdat we heel erg opkeken naar de band waar mijn oudere broer in drumde. ‘Steak Number Eight’ was de naam van een nummer op hun eerste EP. Wanneer je als 11-jarige een band opricht, is het onoverkomelijk dat dit een groeiproces zal zijn op letterlijk alle vlakken. Los van de enorme vriendschap die we onderling in de band opbouwden, werd het snel duidelijk dat muziek maken zowat het enige was in ons leven wat ons echt boeide. Zeker wanneer dit alles doorstoken werd door thema’s als de dood. Toen mijn broer Thobias in 2005 stierf, kregen de bandnaam en onze muziek plots een erg emotionele lading. Steak Number Eight was een persoonlijk en muzikaal groeiproces, maar ook heel duidelijk een rouwproces. Om vooruit te kunnen gaan, moet je soms iets achterlaten. Dat gaan we nu dus doen”, zo zegt frontman Brent Vanneste.

Hoofdstuk afsluiten

“Tussen de vele shows doorheen de voorbije jaren hebben we onderling veel gesproken, veel gezwegen maar vooral heel veel gevoeld. We weten allemaal dat als je wil groeien je soms bepaalde dingen moet achterlaten. Als we terugkijken naar de muziek die we in al die jaren geschreven en live gespeeld hebben, zijn we daar nog steeds zeer trots op. Zo zijn er bepaalde nummers waarvan we ons niet kunnen inbeelden dat we ze nooit meer zouden spelen. Als muzikanten zijn we echter ook geëvolueerd en voelen we dat we ook op muzikaal vlak ons niet meer honderd procent thuis voelen met hoe de band nu bestaat. Na deze 15 jaar durende rollercoaster voelen we dat de tijd is gekomen om wat dingen te herkaderen om de creativiteit in onze puurste vorm tot zijn recht te laten komen. Het is daarom onoverkomelijk dat we iets belangrijks moeten afsluiten en veranderen: het muzikaal en emotioneel hoofdstuk Steak Number Eight”, aldus de band.

Laatste show in Vooruit

Hoe de toekomst er voor de vier bandleden precies uitziet, is voorlopig nog niet helemaal duidelijk. Zeker is echter dat ze zonder twijfel door zullen gaan met muziek. “Dat we stoppen met muziek maken, is dus niet het geval, integendeel! We hebben er meer zin in dan ooit tevoren! Daarom spelen we in de Vooruit op 2 november onze laatste Steak Number Eight-show. Hoe en in welke vorm alles daarna verder zal verlopen, zullen we misschien zelfs al kunnen meedelen tijdens die show!”, aldus Brent.

Pictures by Cramakamarky

Thomas Herrero

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.