Stemmen vanaf 16 jaar? Kortrijk gaat Gent achterna

04/09/2018

Hoewel Kortrijkse jongeren van 16 tot 18 jaar niet kunnen deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen, mogen ze toch hun stem uitbrengen tijdens de week voor de verkiezingen. Dat laat stad Kortrijk weten in een nieuwsbrief aan de verschillende scholen in Kortrijk. “Het nieuwe bestuur wil graag de prioriteiten van de niet-stemgerechtigde jongeren kennen”, klinkt het in de nieuwsbrief.

Stemmen 16+

Onder de noemer ‘Stemmen 16+’ zullen 16- en 17-jarigen uit Kortrijk digitaal kunnen stemmen tijdens de week voor de verkiezingen. “Het stemmen gebeurt volledig anoniem via een persoonlijke code die ze thuis toegestuurd krijgen”, staat er te lezen in de nieuwsbrief. De resultaten tellen weliswaar niet mee voor de officiële verkiezingsuitslag en worden pas na de verkiezingen bekendgemaakt om elke vorm van beïnvloeding te vermijden. Naar aanleiding van het project roept stad Kortrijk scholen op om hun vijfde- en zesdejaars te informeren over het belang van lokale verkiezingen.

Hoe werkt het?

“De jongeren zullen moeten kiezen uit enkele inhoudelijke standpunten, verspreid over diverse thema’s. In een laatste stap krijgen ze te zien welke van hun standpunten afkomstig zijn van welke politieke partij. Daarna kunnen ze beslissen om dit ‘stemadvies’ al dan niet te volgen. We rekenen er vooral op dat de eerste stappen ons meer inzicht geven over wat leeft bij Kortrijkse jongeren”, klinkt het. Opvallend, stad Kortrijk laat weten dat sterke signalen op basis van de resultaten “moeilijk genegeerd kunnen worden”.

Project ‘stemrecht 16+’ in Gent

In de hoofdstad van Oost-Vlaanderen loopt een gelijkaardig project. 5.000 Gentse jongeren zullen via een QR-code en hun smartphone kunnen inloggen op een online platform waar ze vanaf 25 september tot 10 oktober 2018 hun stem kunnen uitbrengen. Wie geen smartphone heeft, kan terecht in stemhokjes verspreid over de Arteveldestad. De Gentse jongeren moeten er niet alleen hun stem uitbrengen maar krijgen ook een lijst met inhoudelijke vragen over thema’s zoals publieke ruimte, mobiliteit en vrije tijd voorgeschoteld.

Stad Kortrijk wenst voorlopig niet te reageren en verwijst naar het persmoment op woensdag 26 september dat samen met alle politieke partijen georganiseerd wordt.

LEES OOK

Thomas Herrero

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.