Stikstof zet De Kreun op zijn kop

17/10/2018

 

Dat de mannen van stikstof niet zomaar een low-life rapgroepje zijn is geweten. In hun nieuwe album Overlast, gereleased in maart, gaan ze in op de Brusselse maatschappelijke realiteiten. Keiharde spits met een middelvinger naar het systeem. Met dj Vega aan de draaitafel zorgen ze voor een rauwe old school vibe. Een ideale combo voor een stevig hiphopfeestje in De Kreun.

Heerlijke aftrap

Tijdens het voorprogramma van eigen bodem nam MC Equal het publiek meteen mee op sleeptouw. Met snelle spits en flitsende wisselwerkingen tussen Tomas Vanderbeke alias MC Equal en zijn vaste on stage partner Thorre was de toon gezet. Gevolgd door het opkomend talent LowG met harde en old school West-Vlaamse hiphop, recht voor de raap en grondig doordachte teksten.

(lees verder onder video)

“Verkochte stad, de top tien van de politiek die ben ik zat” – Zwangere Guy

Less is more

Een stille zaal, veel volk, twee kleurspots, een draaitafel en een rookmachine, meer heeft Stikstof niet nodig. Minimalistische beats elementen van industrial sound, een donkere sfeer. Keiharde poëtische teksten over de alledaagse sleur en de problematieken in onze hoofdstad. Niet bang om te benoemen wat fout gaat, een originele spreekbuis voor hun generatie. Voeg al dat samen in een typerend simplistisch Stikstof-jasje en je krijgt een machtig album en stomende concerten om van te kwijlen.

Geheim van het recept

Wat Stikstof nu zo goed maakt? De combinatie van het lyrische brein van JAZZ (Jasper De Ridder), de boze blikken van Zwangere Guy (Gorik Van Oudheusden), de melodische raps en productietalent van Astrofisiks (Paulo Rietjens) en de old school beats van dj Vega. De realiteit van vier Brusselse ketten die met muziek terugslaan tegen de bedrukkende maatschappij. De melodische raps vol met kritiek, metaforen en frustratie zorgen ervoor dat het plaatje van Stikstof klopt. Als je afsluit zonder bisnummertje, dan was het af.

LEES OOK

Pics by Kay Lacombe

Stan Vandendriessche

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.