Stilte domineert in ‘A Quiet Place’

08/05/2018

Ssssst! Maak geen geluid! Als ze je horen, komen ze achter je aan! We hebben het hier niet over je ouders die boos zijn wanneer je te laat thuis komt, maar over de wezens die de wereld hebben overgenomen in A Quiet Place. Ze mogen dan wel zo blind als een mol zijn, jagen kunnen ze als de beste door hun uitermate goed gehoor. En in die wereld, op een boerderij, probeert het gezin Abbott te overleven.

De dove dochter

De familie heeft één groot voordeel in deze nieuwe wereld: hun 15-jarige dochter is doof. In de echte wereld moet dit een enorme struikelblok geweest zijn, maar aangezien het meisje al doof was voor de wezens naar aarde kwamen (we denken toch dat ze buitenaards zijn), hadden de Abbotts gebarentaal al volledig onder de knie. Op die manier kunnen ze perfect communiceren, zonder ook maar één geluid te maken.

Dat het meisje gespeeld wordt door Millicent Simmonds, een actrice die ook echt doof is, maakt de film nog realistischer dan hij al is. Trouwens, hoedje af voor de sterke prestatie die ze hier neerzet. Het is nog maar haar tweede keer op het grote scherm, maar geloof ons als we zeggen dat we zeker nog van haar zullen horen (hoewel zij ons niet kan horen).

De beschermende vader

Doe maar nogmaals jullie hoedje af, want John Krasinski heeft met deze film de regels van het genre herschreven. We gaan hier geen spoilers weggeven, maar er zitten toch wel een paar scènes in de film die nog niet eerder getoond zijn in zijn genre. Al vanaf de openingsscène is het meteen raak.

Krasinski regisseerde en schreef niet alleen de film, hij nam ook de rol van de vader op zich.
Hij gaat tot het uiterste om zijn kinderen en z’n zwangere vrouw te beschermen en heeft zich ook volledig weten aan te passen aan de huidige wereld. Wat ook mooi was, is hoe hij zijn zoon opvoedt. Hij leert hem overleven, door hem mee te nemen op zoek naar voedsel en medicijnen, zodat de jongen (in geval van nood) in staat zal zijn om voor zijn moeder en zusje te zorgen.

(lees verder onder de foto)

De onopvallende zoon

In het gezin van vier is er één iemand die volgens ons toch wat meer aandacht mocht krijgen: hun zoon Marcus. Hij speelt wel een belangrijke rol, maar die wordt onvoldoende in beeld gebracht. Zo betekent hij heel veel voor de relatie tussen de vader en de dove dochter, die toch wat sloom verloopt door een reden die we hier nog niet verklappen. Zoals we eerder al vertelden, kan hij wel belangrijk zijn om voor zijn moeder te zorgen, zeker nu ze hoogzwanger is. Maar de aandacht ligt meer op de vader die hem opvoedt dan op de zaken die de jongen daadwerkelijk bijleert.

De zwangere moeder

Zo komen we bij het laatste lid van de familie Abbott: de mama. Zij wordt gespeeld door Emily Blunt, die ook in het echt de vrouw is van John Krasinski. Die mocht dus voor één keer baas spelen over zijn vrouw.

Moeder Abbott is tijdens de film hoogzwanger en de bevalling loert om de hoek. Maar je hoort het al komen: een kind op de wereld brengen, dat gaat toch niet zonder geluid te maken? Neen, inderdaad, en dat zorgt ervoor dat de bevallingsscène er eentje is om u tegen te zeggen. Zeker als je weet dat het door een samenloop van omstandigheden wel heel chaotisch kan verlopen. Maar opnieuw, meer zeggen we niet…

Ga de film gewoon eens bekijken, maar wees vooral heel stil!

Jelle Hackx

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.