Street art kleurt Ronde van Vlaanderenbrug

25/11/2020

Wie soms eens op de Havenkaai gaat wandelen of fietsen zal het al opgemerkt hebben: twee weken geleden begonnen vijf street artkunstenaars met het realiseren van een nieuw kunstwerk op de Ronde van Vlaanderenbrug. Dit is de tweede fase in een groter street artproject op Kortrijk Weide. 

“Het was voor ons belangrijk dat het een participatief project zou zijn”, vertelt Bert, verantwoordelijke voor alle Street art vanuit Kortrijk. “Er is een grote street artscene hier in Kortrijk die we graag de kans wilden geven om hun talent te tonen.” Na een projectoproep en enkele brainstormsessies gingen vijf artiesten aan de slag, waaronder Larsen Bervoets – die de eerste fase gerealiseerd heeft. Samen met Treepack coördineert hij vier lokale artiesten: Saar, Lisa, MC Bullet en Thomas.

“Ik had de oproep gezien en heb me geëngageerd om mee te doen”, legt Lisa uit. “Samen met mijn vriend heb ik al wat ervaring in street art als duo, maar nu besloot ik toch alleen mee  te doen.” Ook MC Bullet is geen onbekende in  Kortrijk: “Ik heb vroeger met Artkor al voor Kortrijk gewerkt als street artist. Nu kreeg ik de kans om hier enkele muren te pimpen. Het is een mooie kans om van iedereen bij te leren.”

Natuur en DNA Kortrijk weide als insteek

“Het idee was dat de kunst het DNA van Kortrijk Weide zou uitstralen: vrije tijd, maar ook onderwijs, ondernemerschap en jeugd. Onze vraag was ook dat er een soort rode draad zou komen, dat het een samenhangend geheel zou zijn”, vertelt Bert. De hokjes die pixels voorstellen zijn zo bijvoorbeeld een knipoog naar de Howest die hier zit met zijn gamingopleiding.

“In enkele eerste sessies leerden we de artiesten en hun werk beter kennen”, vertelt Larsen. “Ik heb een aantal voorzetten gegeven, daaruit zijn de ideeën dan gegroeid. Het was in het begin wel zoeken naar een gelijkaardige visie tussen alle artiesten. Al vlug kwamen we uit bij natuur als insteek.” Het zijn in eerste instantie Saar en Lisa die rond die natuur werken.

“Ik raakte geïnspireerd door de buurt hier’, aldus Lisa. “Er zijn hier veel vogels die onder de brug rondhangen. Daaruit kwam mijn idee van urban birdies.” “Ik haal mijn inspiratie uit muziek”, vertelt Klaas, aka MC Bullet. “Uit hiphop, reggae. Ik heb de schoenen aan de skatebowl ook gedaan en wilde wat in dezelfde stijl blijven.”

Realiseren van de werken

“Ik moest eerst een voorontwerp sturen”, vertelt hij verder. “Dat was goedgekeurd, dus dan kon ik beginnen. Gedurende twee weken heb ik telkens ongeveer van 10 uur tot 2 uur gewerkt. Mensen passeren hier terwijl wij aan het werken zijn. Ze stoppen dan eens om met ons te praten en te vragen wat we aan het doen zijn.”

Eén van de mensen die zo passeerde is Thomas Maris, die in Kortrijk ook al het kunstwerk voor de zorgverleners realiseerde. “Treepack had me gecontacteerd en gevraagd om een voorontwerp in te sturen”, vertelt Thomas. “Op dat moment had ik te weinig tijd daarvoor en had ik besloten niet mee te werken aan het project. Ik passeerde hier toen Larsen en Saar bezig waren en het zag er zodanig leuk uit, dat ik toch besloten heb om mee te doen.”

Verschillende stijlen en technieken doen samenwerken

“Ik hou me vooral bezig met het opvullen van de lege plekken”, gaat hij verder. “Saar was vooral bezig met de bladeren, Lisa met de stencils van vogels. Ik hou wel van fauna en flora en vond dat kevers daar goed bij zouden passen. Ik doe dus vooral aanvullingen op lege plekken.”

“Door het maken van die stencils is mijn vriend eigenlijk wel nog betrokken”, vertelt Lisa. “Hij poseert voor de foto’s. Van die foto’s maak ik een collage, vervolgens een digitaal ontwerp. Die print ik uit en knip ik zodat ik een stencil heb die ik kan spray painten.”

Op zoek naar een passende quote

“Het is wel wat zoeken om alle verschillende stijlen en technieken samen te brengen, maar da’s ook heel leuk, die kruisbestuiving“, vertelt Thomas nog. “Het is de bedoeling dat het toegankelijk is voor de mensen. Door corona zijn mensen wel heel positief hierover. Ze gaan meer wandelen en willen dan wel wat kleur zien, de wereld is al grijs genoeg.”

Momenteel wordt de laatste hand gelegd. “Ik ben nog van plan een dj-bird en een skater-bird erbij te zetten’, vertelt Lisa. “Ik wil nog een quote erbij zetten, maar ben nog op zoek naar iets geschikt”, vertelt Mc Bullet. “Het mag wel iets kritisch zijn, iets met wat betekenis.”

De eerste fase van Street Art Kortrijk vond plaats in de Burgemeester Nolfstraat. Later word in een derde fase ook de grond aan het Lago-zwembad onder handen genomen om een soort 3D effect te bereiken.

Lees ook:

Quindo Redactie

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.