Student@Buda: op cinemabezoek bij de Budascoop

22/11/2021

Woensdag 17 november stond Student@Buda opnieuw voor de deur. Wat is dat nu precies? Hoe is de Budascoop op dit initiatief gekomen? Wij gingen een kijkje nemen en spraken met enkele aanwezigen.

Aangekomen in de Budascoop koop ik mijn kaartje aan studententarief. Als student in Kortrijk geniet je namelijk van prijsvoordelen in de Budascoop. Voor vier euro krijg ik een ticket voor The French Dispatch. De film speelt zich af in zaal 3 vlak naast de ingang. Er zijn een vijftigtal enthousiastelingen aanwezig. Opvallend is dat mensen van alle leeftijdsgroepen in de zaal zitten. De film is dus niet enkel bedoeld voor jongeren, maar spreekt ook andere leeftijdsgroepen aan.

Om 20 uur 15 is het zover. De lichten doven uit en de blikken richtten zich op het beeldscherm. The French Dispatch speelt zich af in de Franse stad Enui-Sur-Blasé. Het volgt de Franse redactie van het tijdschrift The French Dispatch. Wanneer de hoofdredacteur komt te overlijden, besluit de redactie om een allerlaatste versie van het tijdschrift uit te geven aan de hand van drie eerder verschenen artikels. Het eerste verhaal gaat over een gevangene die wereldberoemd gekend staat om zijn schilderijen. Het tweede verhaal handelt over studentenrevoltes terwijl het derde verhaal over een ontvoering gaat. Door drie kortfilms kan de kijker het geschreven artikel visueel voorstellen. Aan de hand van muziek, kleuren, contrasten en zelfs tekenfilms zorgt Anderson voor een echt schouwspel. Regisseur en schrijver van de film Wes Anderson stelt opnieuw niet teleur.

Na de film spreek ik enkele aanwezige studenten aan. Het is de eerste keer dat ze komen naar Student@Buda en na het zien van de film, smaakt het naar meer. “Het is een goede ontspanning. Als student zitten we al genoeg binnen.” Ze vinden het leuk om voor zo’n lage prijs van een kwalitatieve film te genieten. “Bovendien zijn de zetels hier heel zacht”, lacht een van studenten.

Ontspanning

Ik sprak met Luna Goessaert, organisator van Student@Buda. Het initiatief is een samenwerking van de Kortrijkse hogescholen (Vives, KU Leuven Kulak Campus Kortrijk, Howest en UGent Campus Kortrijk) en de Budascoop in Kortrijk. Ook Stad Kortrijk werkt mee aan dit project en betaalt de helft van de prijs van een studententicket. Studenten kunnen – op vertoon van hun Kortrijkse studentenkaart – voor een tarief van vier euro naar een film gaan kijken. “Studenten hebben nood aan wat ontspanning. We vinden het belangrijk dat de prijs niet te hoog ligt. Het studentenleven is bovendien al duur genoeg”, lacht Luna.

Alternatief op gewone cinema

Budascoop Kortrijk is een art house cinema en biedt een alternatief op de klassieke Kinepolis. “We willen ons onderscheiden van de gewone bioscoop door weinig mainstreamfilms te tonen”, aldus Luna. “Vooral alternatieve en Vlaamse films staan voorop. Enkele jaren geleden merkten we dat er weinig jongeren (14 tot 25 jaar) kwamen kijken. Student@Buda ontstond daarom een viertal jaren geleden.”

“Iedereen is welkom om de films te komen bekijken. Het voordeeltarief geldt gewoon op gekozen data voor studenten. Het kiezen van de films gebeurt door de programmator. Met een alziend oog beslist hij welke film er wordt afgespeeld. Af en toe vragen we gewoon aan de studenten zelf wat er ‘hot’ is onder de studenten. Op basis van die antwoorden kiezen we dan een film uit.” Af en toe kunnen studenten niet alleen genieten van de film, maar ook van een dansact of een spel. “Door speciale acties toe te voegen hopen we de studenten te lokken naar de Budascoop”, zegt Luna.

Corona

Met de stijgende coronabesmettingen hoopt Luna de bioscoop niet te moeten sluiten. “We hebben al genoeg binnen gezeten. Als iedereen zijn mondmasker draagt en de coronamaatregelen respecteert, kan de bioscoop perfect geopend blijven in coronatijden.”

Ben je ook geïnteresseerd om iedere maand naar Student@Buda te gaan? Dat kan! Op woensdag 8 december staat de volgende studentenavond gepland. Kan je niet komen op deze avond? Niet getreurd! Op deze website kan je alle data bekijken voor de volgende Student@Buda.

Bas Verbrugghe

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.